Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ. / Τελικό ξεκαθάρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ. / Τελικό ξεκαθάρισμα

Η κυβέρνηση πέρασε (;) το τεστ του πολυνομοσχεδίου με σοβαρότατες απώλειες. Δεν είναι μόνο το "παρών" του Ν. Κακλαμάνη, που οδήγησε και στη διαγραφή του, και η αρνητική ψήφος, το "όχι", του Γ. Παπανδρέου στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι, κυρίως, η ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, που, μετά από πολύ καιρό, με τη στάση του τάραξε τα νερά. Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν δημιούργησαν προβλήματα στην κυβέρνηση που βλέπει την ισχνή πλειοψηφία της να ροκανίζεται συνεχώς. Είναι, πλέον, πολιτικά αδύνατη όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και απέναντι στους Ευρωπαίους, που βλέπουν το "άλογο" στο οποίο έχουν ποντάρει την εφαρμογή των Μνημονίων να χωλαίνει.

Βενιζέλος κόντρα με Παπανδρέου

Υπάρχει, βέβαια, και η σύγκρουση του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σήμερα πόσο βαθύτερα και ταχύτερα μπορεί να προχωρήσει την πλήρη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, είναι φανερό ότι δεν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση γι' αυτό και οι "δικοί" του βουλευτές (Θ. Μωραΐτης, Μ. Κασσής, Γ. Ντόλιος και Φ. Σαχινίδης) δεν αντέδρασαν με την ψήφο τους παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις τους.

Η διαφοροποίηση, διαρρέουν από το ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι για την πτώση της κυβέρνησής του, το Νοέμβριο του 2011, την πλήρη ευθύνη έχουν οι τραπεζίτες. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά (με χρονοκαθυστέρηση, είναι η αλήθεια...) ότι η σημερινή κυβέρνηση, εκτός από τα 38 δισ. ευρώ που έχει ήδη δώσει στους τραπεζίτες, τους χαρίζει ουσιαστικά και τις τράπεζες.

Τελικό ξεκαθάρισμα

Στο ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζουν τη στάση του Γ. Παπανδρέου -η περίπτωση του Απ. Κακλαμάνη εκτιμούν ότι είναι τελείως διαφορετική- και προετοιμάζουν το τελικό ξεκαθάρισμα. Το εσωτερικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έβαλε (ακόμα;) συνολικό θέμα πολιτικής γραμμής, συνεχώς διευρύνεται με την ομάδα του Ευ. Βενιζέλου να εκτιμά ότι η περίοδος χάριτος απέναντί του τελείωσε. Και εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να ανασύρουν από το συρτάρι τον φάκελο με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαρρέουν, παράλληλα, τον σοβαρό ρόλο που έπαιξε ο Γ. Παπανδρέου στην υπογραφή του Μνημονίου και την "εγκατάσταση" του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι πέριξ του Ευ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε αρκετές φορές να γεφυρώσει τις διαφορές με τον Γ. Παπανδρέου και θυμίζουν ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε, αρκετές φορές, ότι το 80% της επιτυχίας του κουρέματος οφείλεται στον Γ. Παπανδρέου! Επιμένουν, μάλιστα, ότι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο οι στενοί συνεργάτες του, δείχνοντας βουλευτές τού περιβάλλοντός του, εξαιρώντας, πάντα, την Α. Γκερέκου λόγω της υποψηφιότητάς της στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κατηγορούν ακόμα τον Γ. Παπανδρέου ό,τι έκανε ότι μπορούσε για να αποτύχει η Ελιά, σημειώνοντας ότι δεν παραβρέθηκε ούτε στην τελική "συνδιάσκεψη", ενώ έβαλε βέτο, εκ των υστέρων, προκειμένου να μην είναι υποψήφιοι οι στενοί συνεργάτες του Γ. Πεταλωτής και Π. Γερουλάνος.

Το νήμα της "παράδοσης"

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση που κράτησε στο πολυνομοσχέδιο φαίνεται να διευκόλυνε την επανασύνδεσή του με τους πολίτες. Τα κινηματικά του χαρακτηριστικά, που τον έχουν οδηγήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποδείχθηκε ότι δεν απεμπολήθηκαν, παρά την υστέρηση που παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα. Η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν "ασκήσεις επιβίωσης (με) κραυγές στον δρόμο" (χθεσινά Νέα), δεν αποτελεί νέο στοιχείο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη κιόλας μέρα της "ίδρυσής" του κυρίαρχο στοιχείο ήταν αυτά τα κινηματικά χαρακτηριστικά που "διευκόλυναν" την επαφή του με την κοινωνία.

Σήμερα επανήλθαν -μετά από μια περίοδο ύφεσης, είναι η αλήθεια-, με τη μετωπική σύγκρουση να σηματοδοτεί την αφετηρία της προεκλογικής καμπάνιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέπιασε το νήμα της "παράδοσής" του, τον κινηματικό του χαρακτήρα, που τον δικαίωσε και ως πολιτική επιλογή. Σε κάθε μετωπική σύγκρουση η κυβέρνηση παρουσιάζει απώλειες (τώρα ο Ν. Κακλαμάνης, στο παρελθόν η Θ. Τζάκρη κ.ά.) αλλά πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέκτησε την επαφή του με τους πολίτες. Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ ξανασυναντήθηκε με τους πολίτες! Και έτσι πρέπει να συνεχίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL