Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Κυβέρνηση και τρόικα / Κυβέρνηση και τρόικα: Δεσμεύουν μακροπρόθεσμα το πολιτικό σύστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση και τρόικα / Κυβέρνηση και τρόικα: Δεσμεύουν μακροπρόθεσμα το πολιτικό σύστημα

Με τις «διαπραγματεύσεις» να έχουν ολοκληρωθεί -απομένει να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων- η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα - εκτός σημαντικού απροόπτου. Και οι δύο πλευρές, αντιμέτωπες με πολιτικές πιέσεις ενόψει των ευρωεκλογών, αναζήτησαν συμβιβασμούς που δεν θα τους εκθέσουν ενώ, παράλληλα, θα τους δίνουν και την ευχέρεια να μιλούν για επιτυχία!

Με τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση προσπάθησε να γίνει... ΣΥΡΙΖΑ! Δεν έπεισε, όμως, σε καμία περίπτωση, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε, όταν το Μαξίμου άρχισε να διαρρέει ότι δεν θέλουμε νέο δάνειο, να απευθυνθεί προς το Μαξίμου δηλώνοντας «μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν το θέλει». Δεν ήταν το μοναδικό άδειασμα της κυβέρνησης. Ακριβώς το ίδιο επαναλήφθηκε και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κυρίως γιατί αποδείχθηκε στην πράξη ότι το [όποιο] πρωτογενές πλεόνασμα δεν αρκεί, δεν αντέχει στον χρόνο για τη δημιουργία success story και λιγότερο γιατί δεν θα μοιράσει το 70%, όπως κατ' επανάληψη είχε δεσμευθεί δημοσίως ο Αντ. Σαμαράς, αλλά γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσουν να χάσουν τα χρήματά τους χρεοκοπώντας την Ελλάδα, λίγο, μάλιστα, πριν τις ευρωεκλογές και για περίπου 10 δισ. ευρώ. Πιέζουν, όμως, για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ελέγχου της πορείας / οικονομίας της χώρας -ουσιαστικά θα αποτελεί το τρίτο μνημόνιο. «Η τρόικα», σημειώνει ο Π. Κλαυδιανός [Εποχή, 16.03.14], «θέλει να έχει επιρροή, και μοχλούς με τους οποίους αυτή θα υλοποιείται, στην ελληνική πολιτική -ακόμη ή και ιδίως αν χάσει αυτή η κυβέρνηση- το επόμενο μακρύ διάστημα για λόγους προστασίας των πιστωτών, για λόγους ιδεολογικούς και διότι δεν εμπιστεύεται την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας». Όλα αυτά και γιατί το ΔΝΤ επείγεται να κλείσει όλες τις λεπτομέρειες ενόψει της αποχώρησής του από την Ευρώπη. Ευρωζώνη και ΕΚΤ, βέβαια, θέλουν να δεσμεύσουν το πολιτικό σύστημα με μακροπρόθεσμα μέτρα μπροστά και στον φόβο να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η «έξοδος» στις αγορές

Η κυβέρνηση υπολογίζοντας σε μια προεκλογική ανοχή ουσιαστικά αιφνιδιάστηκε. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, η ηγεσία της Ευρωζώνης δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Αντ. Σαμαρά. Έτσι υπάρχει συμφωνία ότι όλες οι επώδυνες και δύσκολες λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα μετά το Πάσχα. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό η επίσκεψή της να συνοδεύεται από την ανακοίνωση της Eurostat για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στους σχεδιασμούς στήριξης της κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους είναι και η «έξοδος» στις αγορές με την έκδοση ομολόγων και με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 4% έως 6% - η JB Morgan θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, ενώ θα συμμετάσχουν και μια σειρά από πρωτοκλασάτους οίκους όπως η Blackrock, η UBS, η Deutsche Bank, η Citigroup και περίπου πενήντα funds. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δανείζεται συνεχώς από το 2010 και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει προεκλογικά στις αγορές με ένα μικρό ποσό, της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ, έχοντας προσυμφωνήσει με τους οίκους που θα δείξουν ενδιαφέρον μόνο και μόνο για να στηθεί ένα προεκλογικό σκηνικό που θα αναστηλώσει το κατεστραμμένο success story του Αντ. Σαμαρά.

Στηρίζουν τα προνόμιά τους

Η πολιτική λύση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα - δεν τους αφορούν οι ομαδικές απολύσεις, ακόμα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2015, αρκεί να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, όπως και συμφώνησαν. Έτσι αρκετά σημεία τριβής θα παραπεμφθούν στο άμεσο μέλλον - όπως οι τράπεζες, που θα «τακτοποιηθούν» το φθινόπωρο. Κι αυτό γιατί τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα δεν αφορούν μόνο τα μεσαία και μικρά εισοδήματα [έμποροι, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, άνεργοι κ.ά.], αλλά μέρος της αστικής τάξης που στηρίζει την κυβέρνηση.

Η όποια συμφωνία αφορά σήμερα φαρμακοβιομήχανους, τραπεζίτες, γαλακτοβιομήχανους, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, βιομήχανους, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες. Όλοι αυτοί πιέζουν την κυβέρνηση, την οποία και στηρίζουν, για να διατηρηθούν τα προνόμιά τους, την ίδια στιγμή που η τρόικα πιέζει, σε αρκετές περιπτώσεις, προς την αντίθετη κατεύθυνση - σε «ανύποπτο» χρόνο ο Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι στην Ελλάδα «αυτό που έχει αποτύχει πλήρως είναι η ίδια η ελληνική ελίτ» [03.12.12].

Η νέα συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με ένα άρθρο, σε ένα νομοσχέδιο - σκούπα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης «ανταρτών». Το Μαξίμου θα επιμείνει ότι αυτό είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που επιβάλλει η τρόικα, ότι κλείνει ο κύκλος του Μνημονίου και άρα θα ήταν «εθνικό λάθος» ένα μπλόκο στη Βουλή. Ίδωμεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL