Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους

«Ακούστε καλά τί λένε οι φοιτητές – Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές». Ένα σύνθημα που συχνά ακούμε σε πορείες και κινητοποιήσεις, ένα σύνθημα που συμπυκνώνει, πράγματι, τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους μέσα στην πενταετία της κρίσης.

Το 2014 το αίτημα για φοιτητική μέριμνα πρέπει να διατυπώνεται πιο εμφατικά από ποτέ. Τη χρονιά του πρωτογενούς πλεονάσματος και του success story καθίσταται αναγκαία η διεκδίκηση ικανοποίησης υλικών αναγκών των φοιτητών. Τη χρονιά των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων [ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ], τη χρονιά του τσακίσματος του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αρθρωθούν τα αιτήματα εκείνα που θα συνδέουν τις ανάγκες των φοιτητών με τις συνολικές ανάγκες του λαού.

Μέσα Φλεβάρη, εκατοντάδες φοιτητές δεν κατόρθωσαν να πάρουν κάρτα σίτισης στις σχολές τους. Τέλη Φλεβάρη, πάνω από 200 φοιτητές μένουν εκτός της εστίας του ΕΚΠΑ.

Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας. Ενδεικτικά, το ΤΕΙ Αθήνας δεν έχει καν εστίες , ενώ στην ΑΣΟΕΕ οι εστίες της Δροσοπούλου έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να έχουν πεταχτεί στο δρόμο, όταν το ένα μετά το άλλο τα κτήρια των Πανεπιστημίων ξεπουλιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Στο Πάντειο, ταυτόχρονα οι αιτήσεις για στέγαση στο ξενοδοχείο Filoxenia ξεπερνούσαν τις 200, όταν οι κλίνες ήταν 90. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δε, μέσα σε ένα χρόνο έχουν φύγει πάνω από 200 φοιτητές από τις εστίες και σίτιση δικαιούνται τουλάχιστον από 400 λιγότεροι…

Η σίτιση βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και εργολαβιών, που πληρώνονται όχι με βάση τον αριθμό των σιτιζόμενων φοιτητών, αλλά με υπέρογκα ποσά ανά μέρα. Οι κάρτες σίτισης το 2014 εξελίχθηκαν σε είδος πολυτελείας, ενώ για τους… τυχερούς, η πρόσβαση στην υπηρεσία μπορεί να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Λόγου χάριν στο ΕΚΠΑ, το εστιατόριο της οδού Λυκαβηττού δύναται να εξυπηρετήσει ελάχιστους, όταν οι εισακτέοι ετησίως είναι πάνω από 5.000.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη προνομίων όσων αφορά τις μεταφορές των φοιτητών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη γενικότερη μέριμνα, σε συνδυασμό με τις διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων, με τις αξιολογήσεις που συμπληρώνουν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα νομοσχέδια που πλήττουν την παιδεία, που την βγάζουν από το μονοπάτι της γνώσης και την εντάσσουν στην κατάρτιση, που την αυταρχικοποιούν και τη σχεδιάζουν για λίγους, γίνεται ξεκάθαρο το παζλ: Ένα παζλ διάλυσης και υποτίμησης.

Το σχέδιο είναι ένα. Θέλουν να τελειώνουν με τη νεολαία. Φοιτητές/τριες, νέοι/ες χωρίς δουλειά ή και εκτός εκπαίδευσης εντάσσονται στο παζλ διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Όπως οι φοιτητές εκδιώκονται από τις εστίες, έτσι οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται και οικογένειες πετιούνται έξω από τα σπίτια τους για μερικές χιλιάδες ευρώ. Όπως οι φοιτητές δεν μπορούν να σιτιστούν, έτσι ο λαός βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με ένα σχέδιο που εκτινάσσει την ανεργία και την επισφάλεια, με ένα σχέδιο που πετάει εκτός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης «σαν την τρίχα από το ζυμάρι» πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Το σχέδιο υποτίμησης της νεολαίας, των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, των μεταναστών και των υποτελών, το σχέδιο διάλυσης της μεσαίας και κατώτερης τάξης, υλοποιείται με πειθήνιο τρόπο από μια κυβέρνηση που δεν διαπραγματεύεται τίποτα. Μοναδικός στόχος η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και η καταπάτηση των δικαιωμάτων, στο όνομα των μνημονίων και της κερδοφορίας των κυρίαρχων. Οι κατακτήσεις, που αποτελούν προϊόντα δυναμικών κοινωνικών αγώνων, τσακίζονται πάνω στο δόγμα του νεοφιλελεύθερου μονοδρόμου. Οι κυρίαρχοι, αρνούμενοι να ενσωματώσουν οποιοδήποτε αίτημα, επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο στα φοιτητικά δικαιώματα, τα οποία επιδιώκουν να καταπατούν.

Κάπως έτσι, το αίτημα «κανείς φοιτητής χωρίς στέγαση» αναπόφευκτα συνδέεται με το «κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό». Κάπως έτσι, το όραμα της Αριστερής Ενότητας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς για το Πανεπιστήμιο των Αναγκών συνδέεται με το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και το σχέδιο για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η υλική αποτύπωση των αγώνων μας στο επίπεδο της φοιτητικής κοινότητας, προνομιακά θα μπορέσει να ενταχθεί στο σχέδιο ενός δήμου στα χέρια της Αριστεράς. Η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, στο πλαίσιο της ικανοποίησης των αιτημάτων για φοιτητική μέριμνα, θα υλοποιηθεί ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες σε μια τέτοια κατάσταση.

Οι αγώνες της νεολαίας και της φοιτητικής κοινότητας είναι επιτακτικό να συνδεθούν με τους αγώνες σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι υψίστης σημασίας στο σήμερα να διαμορφωθούν οι αντιστάσεις μας μέσα στους κοινωνικούς χώρους, ανοίγοντας μέτωπα διεκδικήσεων και αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα. Στο σήμερα πρέπει να διεκδικήσουμε και να πιέσουμε για τη στέγαση των φοιτητών σε κτήρια, όπως το La Mirage, οι παλιές εστίες του Παντείου και το κτήριο του πανεπιστημίου στην οδό Σανταρόζα, για παράδειγμα. Στο σήμερα πρέπει να προβάλλουμε τον αγώνα μας, μέσα από πρωτοβουλίες για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες, την ίδια στιγμή που θα πιέζουμε στην κατεύθυνση της δωρεάν σίτισης για όλους και όλες.

Όλα αυτά περνούν μέσα από την ηγεμονία της αντίληψής μας για τους συνολικούς, μαζικούς αγώνες. Οι αντιστάσεις και οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν κτήμα της νεολαίας και των υποτελών στο σύνολό τους, στο βαθμό που ρόλος των σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η ενασχόληση των ανθρώπων με τους συλλογικούς αγώνες μέσα από την οργανωμένη πάλη. Οι αγώνες μας στο σήμερα είναι αναπαραστάσεις από τον καλύτερο κόσμο για τον οποίο παλεύουμε, είναι εικόνες από το αύριο. «Ακούστε καλά τί λένε οι φοιτητές – Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές».

Καραμαλέγκος Βασίλης [Αρ.Εν. Πολιτικού],

Κωστοπούλου Μίνα [Αρ.Εν. ΕΜΜΕ],

Σιάπερας Σίμονας [Α.Ρ.Εν.Α. ΑΣΟΕΕ]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL