Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι φίλοι του αξιότιμου κ. Σουλτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι φίλοι του αξιότιμου κ. Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τις ευρωεκλογές, μετά την εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Βερολίνο, λαμβάνοντας το 97,3% των ψήφων. Σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη την 1η Μαρτίου αναμένεται να λάβει και επισήμως το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ως κοινός υποψήφιος όλων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την Ελλάδα, οι πολιτικοί φίλοι του κ. Σουλτς είναι το ΠΑΣΟΚ, οι "58" (που παρεμπιπτόντως δεν ξέρουμε αν είναι ακόμα 58, ίσως λίγο λιγότεροι, μετά το χτύπημα με τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές που τους επέφερε ο φίλος τους Ευ. Βενιζέλος) και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο αξιότιμος κ. Σουλτς έχει πολλούς φίλους σε πολλά μέρη του κόσμου. Με το που αποφασίστηκε από την ουκρανική Βουλή η αποφυλάκιση της δισεκατομμυριούχου και δεξιάς Γιούλιας Τιμοσένκο, ο κ. Σουλτς την καλωσόρισε με ανακοίνωση, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Ουκρανία και την Ευρώπη (sic) και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις του είναι με τη Γιούλια, την οικογένειά της και τους υποστηρικτές της! Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και ο εγχώριος φίλος του κ. Σουλτς και υπουργός εξωτερικών Ε. Βενιζέλος για τη Γιούλια. Για κάποιους άλλους φίλους του κ. Σούλτς θα θέλαμε να κάνουμε μια ειδική αναφορά. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όταν εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2007, υποχρεώθηκαν ως όρο για την ένταξη, να δεχτούν έναν μηχανισμό επιτήρησης και προώθησης των θεμάτων εσωτερικής νομοθεσίας, δικαιωμάτων και δικαιοσύνης επταετούς διάρκειας και με ετήσια αξιολόγηση από την Ε.Ε. Από πέρυσι, που την κυβερνητική εξουσία ανέλαβε η τρικομματική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σεργκέι Στάνισεφ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλους της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας του κ. Σουτλς, ο μηχανισμός παρακολούθησης του εκδημοκρατισμού της χώρας πέρασε σε δεύτερη μοίρα από την Ε.Ε. και αυτό γιατί όχι μόνον δεν καταγράφονταν θετικά βήματα, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σ. Στάνισεφ (να μην ξεχάσουμε ότι την υποψηφιότητα του κ. Σουλτς την πρότεινε με πάθος ο Στάνισεφ) συνδέθηκε με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Πώς θα μπορούσε ο κ. Σουλτς να θυμηθεί τα δημοκρατικά ιδεώδη του και να πιέσει τον καλό του φίλο Στάνισεφ να σταματήσει να συνδέει τη διακυβέρνησή του με τη βουλγάρικη οικονομική ολιγαρχία και την εγκληματικότητα; Πιθανώς αυτός ο μηχανισμός (ο όρος ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.!) θα καταργηθεί μετά τις ευρωεκλογές ή θα παγώσει ή θα τροποποιηθεί για να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τον Σ. Στάνισεφ και τους φίλους του. Ελάχιστοι από τους όρους που έθετε υλοποιήθηκαν, αλλά δεν πειράζει. Η Ε.Ε. έχει αρχές και μηχανισμούς, όμως έχει και μεγάλη καρδιά απέναντι στους φίλους τής πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας της.

Η μεγάλη φτώχεια, η ανεργία και τα χαράτσια στη Βουλγαρία διέφυγαν της προσοχής του κ. Σουλτς όταν έτρεξε στη χώρα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Στάνισεφ, την περίοδο που εκείνος πιεζόταν από τις μεγάλες διαδηλώσεις των πολιτών εναντίον του. Επιπλέον, ο κ. Σουλτς φρόντισε να πάρει η σύζυγος του φίλου του, Σ. Στάνισεφ, 60.000 ευρώ ως επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προωθήσει η εταιρεία της τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου στους πολίτες της Βουλγαρίας. Μετά την κατακραυγή στην Ε.Ε. για το γελοίο και απαράδεκτο να δίνονται χιλιάδες ευρώ στη σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας για να φτιαχτεί στην πραγματικότητα μια ιστοσελίδα, η κ. φίλη του κ. Σουλτς επέστρεψε τα μισά (!) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτικοί. Δεν θα αφήσουν περιθώρια για τέτοιου είδους βλακείες, για εξήντα ψωροχιλιάδες ευρώ.

Η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά απέναντι και στον κ. Σουλτς είναι μια εξαιρετική ιστορική ευκαιρία για όλους τους λαούς να προχωρήσουν σε ρήξεις με τα κατασκευάσματα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL