Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κύμα αμφισβήτησης σαρώνει το Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύμα αμφισβήτησης σαρώνει το Μαξίμου

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Μαξίμου. Δεν είναι μόνο τα μέτωπα που συνεχώς διευρύνονται στην κοινωνία [ανεργία στο 28%, λουκέτο στον ΕΟΠΠΥ με χιλιάδες ασφαλισμένους σε απόγνωση, συλλαλητήριο αγροτών αύριο στην Αθήνα, σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.] και το κόμμα [όπου σε κάθε επίσημο υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές αντιστοιχεί και ένας αντάρτης!].

Η κατάσταση οξύνεται και στην Ευρωζώνη, καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει, με την κυβέρνηση να παραμένει, για άλλη μια φορά, σταθερή στις απόψεις της: παρατηρητής των εξελίξεων. Και για να παρακολουθήσει απρόσκοπτος τις εξελίξεις ο Αντ. Σαμαράς πήγε το σαββατοκύριακο στο Άγιο Όρος [με ελικόπτερο, παρακαλώ] προκειμένου να φρεσκάρει στη μνήμη του το πάτερ ημών και το πιστεύω. Σόου του χειρίστου είδους...

Και «δώρο» Πάσχα...

Γνωρίζει, βέβαια, ότι δεν μπορεί να κάνεις πολιτική, εν έτει 2014, με τη θρησκεία. Και προσπαθεί, μέσα από το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα [που βασίζεται πάνω σε κοινωνικά ερείπια], να πείσει κοινωνικές ομάδες ότι η χώρα «βγαίνει από τον φαύλο κύκλο». Θα προσπαθήσει, μάλιστα, με την άδεια της Ευρωζώνης να μοιράσει και «δώρο Πάσχα» σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων -που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας- προκειμένου να κάνουν πρωτοσέλιδο παιχνίδι οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Η ανεργία σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσει, ενώ «παραμένει απαράδεκτα υψηλή», όπως παραδέχεται η Citigroup, που βλέπει ακόμα και πρόωρες εθνικές εκλογές εντός του 2014, «στη σκιά του πολιτικού ρίσκου ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου». Πραγματική έξοδος στις αγορές δεν θα υπάρξει, καθώς τα επιτόκια είναι απαγορευτικά [7% έως 8%], ενώ η προεκλογική εξαγγελία για μείωση της φορολογίας στα ακίνητα [στο 38% έως το 2016] δεν πείθει.

Άδειασμα από Ρεν

Δεν πείθει όχι μόνο την κοινωνία που βιώνει καθημερινά την υποβάθμισή της, αλλά ούτε τους... καθοδηγητές του [Άν. Μέρκελ, Β. Σόιμπλε και λοιπούς] να πουν μια καλή κουβέντα για το χρέος, να αφήσουν κάποιο παράθυρο ανοιχτό, προκειμένου να τον στηρίξουν. Ο Όλι Ρεν πρώτος επεσήμανε ότι «μετά το καλοκαίρι θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και το «χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016» [εφημερίδα Welt am Sonntag], λέγοντας ότι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου. Άδειασε, μάλιστα, και τις εξαγγελίες Σαμαρά τονίζοντας ότι αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν «σημαίνει και δικαίωμα για ελαφρύνσεις. Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά!

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, φρόντισε να προσγειώσει τον Β. Σόιμπλε, όταν ο τελευταίος, με βάση δημοσίευμα του Der Spiegel, ήθελε να δώσει ένα «μήνυμα αλληλεγγύης προς τη χώρα μας και να καταστήσει σαφές πως μπορούσε να περιμένει περαιτέρω υποστήριξη μετά τις εκλογές». Η Αν. Μέρκελ αντιτάσσεται σε νέο πακέτο «βοήθειας» προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές, καθώς φοβάται ότι θα ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές. Αντίθετα, σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Β. Σόιμπλε βλέπει τον κίνδυνο να ενισχυθούν πολύ περισσότερο τα ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα, χωρίς την προοπτική της περαιτέρω στήριξης προς την ελληνική Δεξιά. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ακόμα ότι η Καγκελαρία «ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιου είδους μήνυμα».

Αφόρητη πίεση

Προς επίρρωση της γραμμής Αν. Μέρκελ ήρθε μια ανέλπιστη σύμμαχος: η Κριστίν Λαγκάρντ. Δήλωσε [περιοδικό Good Weekend] ότι «δεν είμαστε ελαστικοί έναντι της Ελλάδας», αλλά, αντίθετα, «το ΔΝΤ πίεσε την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να προβούν σε περικοπές και άλλες μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερο από τις αλλαγές που απαίτησε από ασιατικές χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα στη δεκαετία του '90».

Η πίεση, όμως, όπως όλοι αναγνωρίζουν, έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με το χρέος, σύμφωνα με το Levy Economics Institute, να εκτοξεύεται στο 208% το 2015, αν συνεχιστεί η λιτότητα! Οι αναλυτές του Levy προτείνουν τρεις εναλλακτικές πολιτικές, προκειμένου να διασωθεί η ελληνική οικονομία: νέο «σχέδιο Μάρσαλ», πάγωμα του χρέους και αναστολή της αποπληρωμής των τόκων, δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιλογή β' γύρου

Στο εσωτερικό η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τον πρωθυπουργό και την ηγετική του ομάδα. Η Ν.Δ. βρίσκεται σε σύγχυση. Ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να θέσει όρους, να πάρει διοικητικά μέτρα. Έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος [το αποδεικνύουν οι αντάρτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς], δεν μπορεί να επιβληθεί ιδεολογικά και να ασκήσει εξουσία -συνέπεια αυτού του γεγονός είναι και η μερική αυτονόμηση τμήματος της δικαστικής εξουσίας που προσπαθεί να λειτουργήσει στα πρότυπα της Ιταλίας με τα «καθαρά χέρια».

Η δήλωση του Αντ. Σαμαρά άλλωστε, «δεν απαξιώνουμε κανένα υποψήφιο. Ο κόσμος βέβαια καταλαβαίνει. Θέλω όμως να δείξουμε από την αρχή τον σεβασμό μας στη θέληση της τοπικής κοινωνίας», δεν αποτελεί δείγμα δημοκρατίας και σεβασμού -σε άλλα μάς έχει συνηθίσει...- αλλά φόβου κατάρρευσης των επίσημων υποψηφίων τής Ν.Δ. και ελπίδας ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφιστούν και από τους αντάρτες - η επιλογή άλλωστε του Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι καθαρά δεύτερου γύρου.

Σήμερα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει διαλυτικά φαινόμενα χωρίς ουσιαστικά ο Αντ. Σαμαράς να έχει σοβαρή εσωτερική παρενόχληση. Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν μπορεί να συσπειρώσει «αντάρτες», λόγω διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη έχει... παιδί να θρέψει [τον Π. Μπακογιάννη, που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας]. Κι όμως, ο ιδεολογικός πυρήνας της Ν.Δ. βρίσκεται σε δοκιμασία, κάτι για το οποίο θα δούμε άμεσα κινήσεις «διόρθωσης» από τον Αντ. Σαμαρά. Τα περί Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα επανέλθουν στα πρωτοσέλιδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL