Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η πολιτική ως διαχείριση λαθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πολιτική ως διαχείριση λαθών

H πολιτική είναι άνοιγμα νέων δρόμων, προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών, διάσπαση των συμμαχιών του αντιπάλου και διεύρυνση των δικών σου, διαχείριση συμβόλων, διαδικασία επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, ενίοτε όμως είναι και διαχείριση λαθών. Αν ένας πολιτικός κρίνεται πρώτα απ' όλα από την ικανότητά του να προετοιμάζει το μέλλον, κρίνεται και από την ικανότητά του να διαχειρίζεται τα λάθη του. Διότι όποιος πολιτικός νομίζει πως δεν κάνει λάθη είναι κακός πολιτικός, ενδεχομένως και επικίνδυνος.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει τα λάθη ένας πολιτικός είναι να συλλογάται και να ακούει προτού πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Αλλά, και όταν τις παίρνει, να αφουγκράζεται τις αντιδράσεις και τις αγωνίες της κοινωνίας. Να ακούει, επίσης, τους ανθρώπους εκείνους που εκτιμά περισσότερο, είτε ανήκουν στον στενό του περίγυρο είτε είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δουλειά των οποίων είναι ο έλεγχος της εξουσίας, είτε είναι ακόμη και αντίπαλοί του (σ.σ.: έχει πολλά να μάθει από τους αντιπάλους του).

Ο πολιτικός που αφουγκράζεται την κοινωνία δεν είναι, κατ' ανάγκην, δέσμιος της κοινής γνώμης. "Η πείρα είναι καλή, αρκεί να μην ακριβοπληρώνεται" λέει μια λαϊκή παροιμία. Συνήθως, όχι πάντα, ο θυμόσοφος λαός έχει δίκιο. Ο αέρας στα πανιά δεν πρέπει να κάνει και τα μυαλά να πάρουν αέρα...

Ο πολιτικός οφείλει να χαράσσει νέους, δύσβατους στην αρχή δρόμους, χωρίς να υπολογίζει το περιστασιακό πολιτικό κόστος. Στην Ιστορία δεν μένουν οι πολιτικοί που φοβούνται τον ίσκιο τους, αλλά οι πολιτικοί που βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, που έχουν σχέδιο και όραμα για ολόκληρη την κοινωνία και υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η συγκυρία. Ανάμεσα στον βολονταρισμό τού "Εγώ κάνω τις περιστάσεις" και στον "πεσιμισμό" τού "Ο άνθρωπος εξαρτάται από τις περιστάσεις" υπάρχει τεράστιος χώρος δράσης για έναν πολιτικό ο οποίος επιδιώκει να οικοδομήσει το μέλλον, υπερβαίνοντας, αλλά μη αγνοώντας, τα όρια και τις δεσμεύσεις που εκ των πραγμάτων θέτουν η συγκυρία, ο συσχετισμός δύναμης, η πολιτική ηθική και η βαριά "σκιά" της Ιστορίας.

Κάθε άνθρωπος καλών προθέσεων διαπιστώνει πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφερειακές εκλογές. Όταν το πρόβλημα βοά, δεν ψάχνεις άλλοθι ούτε καταφεύγεις στην τακτική της συνωμοσιολογίας, που είναι ένδειξη της δικής σου κατωτερότητας. Το διορθώνεις πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πιθανότατα κακοφορμίσει. Αυτό δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δείγμα πολιτικής οξυδέρκειας. "Πείρα είναι το όνομα που δίνουν οι άνθρωποι στα λάθη τους", όπως θα έλεγε ένας διάσημος, όσο και οξυδερκής, Ιρλανδός συγγραφέας. Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL