Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Βαλαβάνη: Δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαλαβάνη: Δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (VIDEO)

//www.youtube.com/embed/QjC6PvvMfMg?rel=0

"Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τη χώρα, χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους" επεσήμανε η Ν. Βαλαβάνη το πρωί στον ΣΚΑΙ. Το ύψος του χρέους που έχει ανέλθει στα 321 δισ. ευρώ, δεν αποπληρώνεται. Ποτέ δεν έχει αποπληρωθεί ένα τέτοιου ύψους χρέους στην παγκόσμια ιστορία, συμπλήρωσε και συνέχισε ότι απαιτείται κούρεμα, μορατόριουμ πληρωμής τόκων.

Η Ελλάδα το 2010 σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της ElPais, που είναι διαρροές από το ΔΝΤ μπήκε σε ένα ολέθριο δρόμο για συγκεκριμένους λόγους, πέρα από το πώς παίχτηκε το παιχνίδι στα πλαίσια της ΔΝΤ και Ε.Ε. η κυβέρνηση τότε, όχι μόνο  δεν έθεσε ζήτημα κουρέματος χρέους, αλλά προέβαλε αντίθετη άποψη για να μην θεωρηθούμε «τζαμπατζήδες» (!) όπως έλεγαν τότε. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η παραχώρηση από μέρους μας της δυνατότητας στις ξένες τράπεζες να μετακυλήσουν το δικό τους χρέος στις ελληνικές τράπεζες. Με την εκτίναξη του χρέους που ακολούθησε, το κούρεμα κρίνεται σήμερα, απαραίτητο ,πολύ περισσότερο, από το 2010 ενώ καθίσταται πιο δύσκολο, γιατί πλέον το χρέος είναι δημόσιο.

Η Ν. Βαλαβάνη έκανε σαφές ότι δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο αν δεν ξεπληρώσουμε το 75% του χρέους, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Όλι Ρεν μετά από ερώτηση που του υπέβαλλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση θα υπογραφεί μνημόνιο μακροοικονομικής συνεργασίας και θα συνεχιστεί η αξιολόγηση ενδεχομένως όχι από την τρόικα, αλλά από κάποια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου με άλλο όνομα.

Αν δεν διαπραγματευτούμε, θα παραδώσουμε τη χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου αιώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά. Μέτρα σαν αυτά που συζητάνε τώρα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια, με τη μόνη διαφορά ότι τότε θα πρόκειται για μια χώρα ισοπεδωμένη. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθούν οι λύσεις, με αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL