Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ζητείται νέα εξωτερική πολιτική τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητείται νέα εξωτερική πολιτική τώρα

Mε καθυστέρηση πάρα πολλών μηνών (σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται η σύγκλησή του ανά τετράμηνο), συγκλήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο όργανο (προβλέπεται στην παρ.4 του άρθρου 82 του Συντάγματος).

Έχοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στην παραπάνω συνεδρίαση, η πρώτη μας παρατήρηση ήταν ότι το ΕΣΕΠ έχει πλήρως υποβαθμιστεί και δεν επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε. Αυτό έχει συμβεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι παλαιότερα, υπήρξαν και τακτικές συνεδριάσεις και προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα χρόνια που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πολύπειρος διπλωμάτης κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εξωτερική πολιτική της χώρας μας, δεν μας είναι ευχάριστο να διαπιστώνουμε ότι κινείται στην τροχιά του χθες, στερείται πρωτοβουλιών και σωστής ιεράρχησης στόχων. Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του ΥΠΕΞ, η διεθνής εικόνα και η διεθνής θέση της Ελλάδας έχουν υποβαθμιστεί. Η βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις κυβερνήσεις των Μνημονίων.

Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα έχει δυνατότητες και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που, δυστυχώς, έχουν ακινητοποιηθεί. Και η ευθύνη βαρύνει τόσο τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Άρα το πρόβλημα είναι πολιτικό, πρόβλημα ουσιαστικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των διεθνών ανακατατάξεων που συντελούνται ή κυοφορούνται. Και πάνω απ' όλα, πρόβλημα προσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Κύριο ζητούμενο σήμερα, κατά τη γνώμη μας, είναι μια νέα ελληνική εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική, διεκδικητική εντός της Ε.Ε. και ικανή να προωθεί διαδικασίες ισότιμης συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, προς όφελος των εθνικών της θεμάτων, και της οικονομικής της ανασυγκρότησης, με τη συμβολή και της «διπλωματίας των πολιτών». Η εμμονή στον ατλαντισμό κοιτάει στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται όλο και περισσότερο.

Ένας νέος προσανατολισμός δεν υπηρετείται με την απουσία της Ελλάδας από διεθνείς πρωτοβουλίες ειρήνης για την επίλυση προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής μας, όπως το Συριακό, η εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν - Δύσης, το Παλαιστινιακό. Θέσαμε το αίτημα η κυβέρνηση να ταχθεί ανοιχτά και ενεργά υπέρ του στόχου του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Η δική μας σταθερή θέση είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες και διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, που είναι από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της γης. Είμαστε εναντίον και των διαδικασιών στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε., που έχουν τεθεί σε κίνηση.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, με όλες τις αντιφάσεις τους, απαιτούν σύνθετη προσέγγιση, όχι απλουστεύσεις και επικράτηση λανθασμένων αντιλήψεων ότι όταν αυξάνονται τα προβλήματα της γειτονικής χώρας, ωφελείται η Ελλάδα. Τα μεγάλα λόγια περί «νέας εποχής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είχαν πρωτοειπωθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το 2009. έχουν μείνει μετέωρα αφού δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Από την πλευρά μας, ρίχνουμε διαρκώς γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης με τον λαό της Τουρκίας, τις αριστερές και φιλειρηνικές του δυνάμεις.

Το γεγονός ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε ακόμα μία κρίσιμη φάση, με κινδύνους αποδιεθνοποίησής του, απαιτεί ένα σχέδιο δράσης σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη της ουσίας του προβλήματος. Η συμπλήρωση τον Ιούλιο, σαράντα χρόνων από το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή. Για ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, στο σύνολό του, που τώρα υφίσταται και τα μνημονιακά δεινά. Καταθέσαμε αυτή την πρόταση στο ΕΣΕΠ.

Οι αναφορές στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, δεν καλύπτουν την απουσία βαλκανικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης από της οποίας το λεξιλόγιο, έχει πλήρως εξοστρακιστεί ο στόχος της ανάπτυξης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, με όρους σεβασμού των συνόρων, συνανάπτυξης και κοινής ασφάλειας.

Η συμπλήρωση, το 2014, εκατό χρόνων από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει ήδη κινητοποιήσει πολλούς φιλειρηνικούς φορείς στην Ευρώπη και διεθνώς, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και προβάλλουν διεκδικήσεις με βάση το δίπτυχο «Ειρηνική Βαλκανική - Ειρηνική Ευρώπη». Ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις πρωτοβουλίες αυτές επιδιώκοντας την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο φιλειρηνικής εξόρμησης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, σε όλη τη διάρκεια του 2014.

Με επίγνωση ότι όπως λειτουργεί το ΕΣΕΠ οι δυνατότητες ειλικρινούς, ουσιαστικής και σε βάθος διαβούλευσης είναι απολύτως περιορισμένες, επιλέξαμε κυρίως να υποβάλουμε καίρια ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσον το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση κινούνται επί τη βάσει επεξεργασμένων σταθερών στόχων στα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων λάβαμε μόνο γενικόλογες απαντήσεις. Διατυπώσαμε επίσης τη διαφωνία μας με την εμπλοκή της Ε.Ε. και της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και επίσης ζητήσαμε να μη στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Θέσαμε επίσης ζήτημα επανεξέτασης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., που οδηγεί σε τραγωδίες όπως στη Λαμπεντούζα ή στο Φαρμακονήσι και ζητήσαμε αξιοποίηση της πρωτοβουλίας Τσίπρα. Τέλος, σε σχετικό ερώτημα πήραμε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το ΥΠΕΞ δεν αποδέχεται τακτικές άτυπων επαναπροωθήσεων.

* Ο Θοδωρής Δρίτσας, είναι βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και ο Πάνος Τριγάζης, είναι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL