Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Νίκες του Τζιμ Λόντου επί ανθρώπων και... τεράτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Νίκες του Τζιμ Λόντου επί ανθρώπων και... τεράτων

Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, πάλεψε με όλους τους διάσημους της εποχής του, γέμιζε το Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και μεγάλα στάδια στις ΗΠΑ (ακόμα και την εποχή του οικονομικού κραχ) και πέτυχε περιφανείς νίκες. Ο Τζιμ Λόντος υπήρξε ένας αθλητής - θρύλος με πλούσια αγωνιστική καριέρα. Ωστόσο, για τους ευφάνταστους αθλητικογράφους, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά. Σε ένα κρεσέντο φαντασίας και υπερβολής τον έβαλαν να παλεύει με τέρατα, καθώς και με σαμουράι που μετά την ήττα τους έκαναν χαρακίρι!

Ο Τζιμ Λόντος (Χρήστος Θεοφίλου) γεννήθηκε στο Άργος στις 2 Ιανουαρίου 1897 και πέθανε στην Καλιφόρνια στις 19 Αυγούστου 1975. Το 1910 μεταναστεύει στις ΗΠΑ, όπου μαγεύεται από το ρινγκ. Μικροκαμωμένος, αλλά με ιδανικές σωματικές αναλογίες, πολύ δυνατός, εύστροφος, με άρτια τεχνική και μεγάλη αντοχή, διακρίνεται γρήγορα σε αγώνες ελεύθερης πάλης. Από το 1916 μέχρι το 1946, που αποσύρεται, θα αντιμετωπίσει εκατοντάδες αντιπάλους σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Αφρική δημιουργώντας σπουδαία φήμη, μεγάλο αριθμό θαυμαστών και σεβαστή περιουσία.

Ο Έλληνας πρωτοπαλαιστής γίνεται συνώνυμο της μυικής δύναμης και η πορεία του εμπνέει λογοτέχνες και μουσικούς. Ένα από τα γνωστά τραγούδια είναι το ζεϊμπέκικο του Μάρκου Βαφειάδη, μετά τη νίκη του Λόντου επί του Ρωσοπολωνού Κόλα Κοβριάνι, το 1933: «Πάρ' την αιμοβορία σου, και τράβα στην πατρίδα σου, αγαπητέ Κοριάνι...».

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος («Έλληνες, υπέροχοι, απίθανοι και τρελοί», εκδόσεις Βασδέκη, 1988), υπήρχαν στα μέσα της δεκαετίας του '30 στην Ελλάδα δύο αθλητικές εφημερίδες, ο «Αθλητισμός» του Παύλου Κριναίου (κυκλοφορούσε Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή) και ο «Αθλητικός Τύπος» του Γιώργου Ζαμαρία (Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο). Τα αραιά αθλητικά γεγονότα δεν μπορούσαν να τις στηρίξουν κυκλοφοριακά και ο Κριναίος «παίρνει μια μέρα τη ζωολογία του γιου του, κόβει ένα γορίλα και στη θέση του κεφαλιού του κολλάει κάποιο ανθρωπόμορφο τέρας. Κι ο αθεόφοβος το δημοσιεύει σαν αντίπαλο του Λόντου, κάνει και μια φοβερή περιγραφή του αγώνα, που τέλειωνε με θρίαμβο φυσικά του Έλληνα με το αεροπλανικό κόλπο».

Ο Ζαμαρίας απαντά με δική του... αποκλειστικότητα: Νίκη του Λόντου επί του πρωταθλητή Ιαπωνίας και αναγγελία μελλοντικών αγώνων με σαμουράι πρωταθλητές του ζίου ζίτσου και του τζούντο, τους οποίους έστελνε ο αυτοκράτορας στην Αμερική για να ξεπλύνουν την ντροπή. «Την Πέμπτη, έχει στην εφημερίδα του όχι μόνο μακροσκελή περιγραφή του αγώνα, αλλά και την φριχτή εικόνα του πρώτου σαμουράι, που μετά την ήττα του κάνει χαρακίρι». Λεπτομερείς περιγραφές του δεύτερου αγώνα το Σάββατο και αναγγελία άλλου ματς στο φύλλο της Τρίτης.

Η παρέμβαση του Κριναίου είναι δυναμική και αποφασιστική: στο φύλλο της Δευτέρας περιγράφει τις νίκες του Λόντου επί των υπολοίπων σαμουράι, «δικαιολογώντας την πρώιμη αυτή περιγραφή, λόγω της... διαφοράς της ώρας!». Επιλέγοντας ένα λιγότερο σκληρό φινάλε, αναφέρει ότι «o διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου τους διατάζει να μη κάνουν χαρακίρι, αλλά ν' αποσυρθούν ισοβίως σε ιερή παγόδα!».

Ο ελληνισμός, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, χρειαζόταν έναν ήρωα και τον βρήκε στο πρόσωπο του Τζιμ Λόντου. Ας διατηρήσουμε αυτή την εικόνα, λησμονώντας για λίγο τη ρήση του Μπρεχτ: «Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες».

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL