Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / "Nunca mas", όπως "ποτέ ξανά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / "Nunca mas", όπως "ποτέ ξανά"

Αγαπητή Ευγενία,

Έχουμε και λέμε: Μετά το Ευρωκοινοβούλιο και την απόρριψη της έκθεσης Εστρέλα, νέο πλήγμα σχεδιάζεται κατά των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στις 20 του περασμένου Δεκεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε Σχέδιο Νόμου που στοχεύει στη μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα. Εάν περάσει από την Εθνική Συνέλευση, στην οποία το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αυτό θα σηματοδοτήσει πισωγύρισμα τριακονταετίας στα δικαιώματα των γυναικών.

Όπως εκτιμά το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «η συντηρητική τροποποίηση του νόμου για την έκτρωση είναι μέρος συγκεκριμένου προγράμματος περικοπών σε οικονομικό επίπεδο και της ολομέτωπης επίθεσης των φονταμενταλιστών εναντίον των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισπανία και στην Ευρώπη».

Πράγματι, η υπόθεση αυτή αποκτά πανευρωπαϊκή σημασία και οι ευρωπαϊκές φεμινιστικές - γυναικείες οργανώσεις, σε συνεργασία με άλλες μεικτές, αναλαμβάνουν δράση. Έτσι, λοιπόν, από τις 27 τρέχοντος ξεκινά η «ευρωπαϊκή εβδομάδα» δράσεων για τη στήριξη των γυναικών στην Ισπανία και για το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλη την Ευρώπη. "Nunca mas", δηλαδή «ποτέ ξανά», είναι το κύριο σύνθημα της ευρωπαϊκής καμπάνιας αλληλεγγύης.

Στις 29 Ιανουαρίου οργανώνεται διαδήλωση στις Βρυξέλλες μπροστά από την πρεσβεία της Ισπανίας και εν συνεχεία πορεία μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, μάλιστα, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρουν το νομοσχέδιο. Προτρέπει δε οι αρχές της χώρας να λάβουν υπόψη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από την εταιρεία Metroscopia, σύμφωνα με την οποία το 86% των πολιτών θεωρεί πως η έγκυος πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής. Αυτό το δικαίωμα το περιορίζει το νομοσχέδιο σε περιπτώσεις που η σύλληψη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή περιπτώσεις απειλής της σωματικής / ψυχολογικής ακεραιότητας της κυοφορούσας. Οι οργανώσεις που αγωνίζονται υπερασπίζονται το χιλιοαποδειγμένο: ότι η νόμιμη άμβλωση είναι και ασφαλής.

Οπωσδήποτε κορύφωση των αντιδράσεων θα αποτελέσει η εκδήλωση την 1η του επόμενου μήνα με τον κωδικό «Το τρένο της ελευθερίας». Πρόκειται για μεγάλη κινητοποίηση, κατά την οποία, από διάφορες περιοχές της Ισπανίας, αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες, θα συρρεύσουν στη Μαδρίτη πολίτιδες για να φέρουν το μανιφέστο τους στην κυβέρνηση.

Δίνω απόσπασμα από την έκκληση των αγωνιζόμενων γυναικών: «Επειδή ζω σε δημοκρατία και πιστεύω στη δημοκρατία, προσυπογράφω τη διαφορά ανάμεσα στα 'δικαιώματα' και τις 'αμαρτίες' και ανάμεσα στον 'νόμο' και τη 'θρησκεία'. Κανένα κόμμα, ακόμη κι αυτό που σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές, δεν έχει το δικαίωμα της μετατροπής των δικαιωμάτων σε αδικήματα, είτε να μας ωθήσει να ακολουθούμε θρησκευτικές αρχές με την απειλή της ποινικής καταδίκης».

Όταν αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, φαντάσου τι γίνεται αλλού. Διάβασα στην ανακοίνωση του ΙΜΔΑ για τη δυσμενή εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο πως στις ΗΠΑ μόνο το 2013 θεσπίστηκαν 70 διαφορετικοί περιορισμοί του δικαιώματος της άμβλωσης σε πάνω από είκοσι Πολιτείες, με πρόσχημα την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών. Και αυτά επί Ομπάμα. Επί Tea Party;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL