Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τον Κώστα

Είναι δυο-τρία πολύ σημαντικά που κατανόησα - όπως και άλλοι συνομήλικοί μου - χάρη στον Κώστα Φιλίνη από το '74 και μετά. Τα καταθέτω γιατί έχουν μεγάλη σημασία και σήμερα, χωρίς να θέλω να περιορίσω την αποτίμηση της αγωνιστικής ζωής του και της πολύπλευρης προσφοράς του από τα χρόνια της ΕΠΟΝ...

Είναι δυο-τρία πολύ σημαντικά που κατανόησα - όπως και άλλοι συνομήλικοί μου - χάρη στον Κώστα Φιλίνη από το '74 και μετά. Τα καταθέτω γιατί έχουν μεγάλη σημασία και σήμερα, χωρίς να θέλω να περιορίσω την αποτίμηση της αγωνιστικής ζωής του και της πολύπλευρης προσφοράς του από τα χρόνια της ΕΠΟΝ έως τον μεταδιπολικό κόσμο, μετά το '89.

Η Δημοκρατία. Βγήκαμε από τη χούντα παλεύοντας για τη Δημοκρατία, είχαμε υιοθετήσει πλήρως τον δεσμό σοσιαλισμού και Δημοκρατίας. Όμως η δογματική παράδοση αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας ήταν ισχυρή και ο ογκόλιθος του μπρεζνιεφισμού βαρύς στους χώρους της Αριστεράς. Ο Φιλίνης είχε κατασταλάξει ως ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ εσ. Δεν ταλαντεύτηκε. Επέμεινε, και σωστά, στην καταδίκη των καθεστώτων του υπαρκτού χωρίς ταλαντεύσεις, βλέποντας τότε, πριν το '89, μπροστά. Η Δημοκρατία είναι το προσφορότερο πεδίο για τις σοσιαλιστικές αλλαγές.

Οι κοινωνικές αλλαγές, τα υποκείμενα των αλλαγών. Από τους πρώτους στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, εισηγήθηκε την εγκατάλειψη των παραδοσιακών εξωπραγματικών αναλύσεων για τις κοινωνικές συμμαχίες της σύγχρονη Αριστεράς, τονίζοντας τη βαρύτητα των "νέων κοινωνικών κινημάτων", των νέων, των γυναικών, των κινημάτων για δικαιώματα. Ειδικά μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και δικαιώθηκε.

Άρα, και αυτή ήταν η επόμενη συνεισφορά του, ο εγκλωβισμός σε σχήματα κομμουνιστικού κόμματος δεν αντιστοιχούσε ούτε στις νέες δυνατότητες μέσα στο διευρυνόμενο δημοκρατικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε κυρίως στη συνάντηση με τις δυνάμεις που κινητοποιούσαν τα νέα κοινωνικά κινήματα. Γι' αυτό και αποφασιστικά ήταν συνιδρυτής της Ε.ΑΡ., χωρίς να απορρίπτει τις αγωνιστικές παραδόσεις και την προσφορά πολιτική, κοινωνική και πνευματική, των προηγούμενων δεκαετιών.

Και με σταθερές αξίες, και με ανοικτούς ορίζοντες.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις