Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Το χρέος και ο έλεγχος της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το χρέος και ο έλεγχος της χώρας

Η γραμμή του Έλληνα πρωθυπουργού για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους φαίνεται πως είναι: εμείς κάναμε ό,τι συμφωνήσαμε, κάντε τώρα κι εσείς αυτά που υποσχεθήκατε. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η γενική διατύπωση; Ποια είναι η κυβερνητική θέση; Είναι μήπως η αμηχανία του Στουρνάρα μετά την απάντηση του Σόιμπλε: "Γιάννη, ξέχνα το" για το κούρεμα του χρέους; Η ρύθμιση του χρέους με ποιον τρόπο θα γίνει και σε ποιο βάθος θα φτάσει η απομείωσή του ώστε να καταστεί βιώσιμο; Θα αναλάβει η χώρα κάποια ευρωπαϊκή ή διεθνή πρωτοβουλία ή θα αναμένει παθητικά τους δανειστές; Πώς ορίζεται το βιώσιμο του χρέους στο 120%, όταν η Ε.Ε. ζητάει από τις χώρες να μειώσουν το χρέος στο 80% του ΑΕΠ; Η ρύθμιση θα γίνει με νέα συμφωνία, η οποία ενδεχομένως δεν θα ονομάζεται Μνημόνιο, αλλά, κατ' ουσίαν, θα είναι; Με ποιες προϋποθέσεις και ποιες δεσμεύσεις θα γίνει αυτό; Κρίσιμα ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση.

Από τη στιγμή που δεν επελέγη εξ αρχής, με ευθύνη και των δύο σημερινών κυβερνητικών εταίρων, η δραστική απομείωση του χρέους, για τον φόβο κατάρρευσης γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, πράγμα που δείχνει ότι στην αρχή υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης, οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους θα συνοδεύεται από τον διαρκή έλεγχο της χώρας. Η γραμμή αυτή, αν υπάρξει κάποια απομείωση, αλλά και χωρίς αυτήν εκ των πραγμάτων εμπεριέχει τον έλεγχο της χώρας από τους δανειστές.

Το ελληνικό πρόγραμμα είχε εξ αρχής δύο πυλώνες: Πρώτον, τη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, την έκρηξη της ανεργίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαρκώς μειούμενη παραγωγή δημόσιων αγαθών. Δεύτερον, τον έλεγχο της χώρας, η οποία υποτίθεται πως "άξιζε την τιμωρία", όπως ομολόγησε ο εμπνευστής του προγράμματος αυτού και ευρύτερα του τρόπου αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, ο Αλμπέρτο Αλεσίνα, καθηγητής Οικονομικών του Χάρβαρντ.

Η στρατηγική της επεκτατικής λιτότητας είχε δραματικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε, υποτίθεται, για να εξυγιάνει την οικονομία της, δημόσια και ιδιωτική, να "σκοτώσει" υπερδιπλάσιο ΑΕΠ από την προσαρμογή την οποία έκανε! Με την πολιτική αυτή το δημόσιο χρέος έγινε δυο φορές μη βιώσιμο, η χώρα απέκτησε, αν και δεν είχε, πρόβλημα ιδιωτικού χρέους και ο έλεγχος από τους δανειστές κατέστη ασφυκτικός. Σήμερα φαίνεται να αποκτά εύθραυστη ισορροπία σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι επιπτώσεις, όμως, στο κοινωνικό σώμα εξαιτίας του τετραπλασιασμού της ανεργίας και της μείωσης των κοινωνικών αγαθών παίρνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL