Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κάναμε ένα συμβούλιο ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάναμε ένα συμβούλιο ...

Κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα μετέχουν οι... δυο τους, οι υπουργοί, ο ΟΑΕΔ και "όλοι οι οργανισμοί" -μπράβο, ξέρουν πόσοι είναι;-, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν έφτανε, όμως, αυτή η... πρωτότυπη εξαγγελία, ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι το συμβούλιο "θα παρακολουθεί διαρκώς, σε καθημερινή βάση" (!!!) αυτήν την πρώτη προτεραιότητα.

Κάτι έπρεπε να πούμε πως θα κάνουμε για την ανεργία, και κάναμε ένα συμβούλιο... Είναι τόσο παλαιοκομματική, παλαιάς κοπής, υπεργραφειοκρατική η εξαγγελία, που μόνον θλίψη προκαλεί. Είτε πρόκειται για δημιούργημα της πολιτικής βουλιμίας του αντιπροέδρου είτε θα είναι ευκαιρία για λίγους διορισμούς, είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί και οι αρμόδιοι θα βαριούνται να έρθουν στη συνάντηση.

Η προχειρότητα φαίνεται από όσα ανακοινώθηκαν. Όλοι οι οργανισμοί, καθημερινή παρακολούθηση. Ο ΟΑΕΔ και η ΕΛΣΤΑΤ ήδη παρακολουθούν την πορεία της ανεργίας, όχι βέβαια καθημερινά. Τι θα κάνει επιπλέον το συμβούλιο με μέλη ανθρώπους που πρέπει να παρακολουθούν συγχρόνως τόσα άλλα θέματα; Τίποτα.

Δεν χρειάζονται κυβερνητικά συμβούλια για την ανεργία. Υπάρχουν οι δομές του κράτους. Πρόγραμμα ενεργειών, δράσεων για την ανεργία χρειάζεται, χρονοδιάγραμμα και κυρίως χρήματα, σημαντικά ποσά για τα επιδόματα. Που σήμερα δεν διατίθενται.

Είναι όμως τόσο σοβαρό, τόσο βαρύ το θέμα της ανεργίας που αξίζει να διερευνηθούν και άλλες ιδέες. Ένα σχήμα διακομματικό θα μπορούσε ίσως να εξετάσει λεπτομερώς τις προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων. Ένα σχήμα με κοινωνικές οργανώσεις και επιστήμονες θα μπορούσε ίσως να συζητήσει τις προτάσεις τους, μία-μία. Ακόμη και μια συγκροτημένη δημόσια συζήτηση θα είχε την αξία της.

Είναι επείγουσα η στήριξη των πολλών ανέργων, είναι προτεραιότητα η χρηματοδότηση νέων θέσεων εργασίας που χρειάζεται σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Όχι ευρήματα για να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Περιμένουμε να μας ανακοινώσουν την πρώτη συνεδρίαση. Πότε υπολογίζετε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL