Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Επίδομα ψεύδους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίδομα ψεύδους

Ένα από τα πρώτα μελήματα της επόμενης κυβέρνησης της Ελλάδας πρέπει να είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η συνεπακόλουθη προφύλαξη και προστασία των πολιτών της από τα ψεύδη των πολιτικών. Η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που βρίσκεται σήμερα λόγω του κομματικού, μεταπολιτευτικού κράτους, που οικοδομήθηκε στη βάση μιας πελατειακής, ψευδούς, ολέθριας κοσμοαντίληψης που προωθούσε την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την έλλειψη προσόντων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ένας απ' τους λόγους που έχομε φτάσει εδώ που φτάσαμε είναι τα ψεύδη των κρατούντων, τα επαίσχυντα ψεύδη όσων μας εξουσιάζουν τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Γαργάρα έχομε κάνει όλα, μα όλα, τα κορυφαία ψεύδη των πολιτικών, όλα τα μεγάλα και μικρά πολιτικά σκάνδαλα που μας ταλάνισαν και μας ταλανίζουν. Από πού ν' αρχίσει και πού να σταματήσει κανείς. Το μέγα σκάνδαλο της Vodafone, για το οποίο υπήρξε και μία αυτοκτονία, ποτέ δεν εξιχνιάσθηκε για να μην θιγούν ξένα συμφέροντα. Το κάναμε γαργάρα. Το άλλο μέγα σκάνδαλο με τη Siemens, στο οποίο είχαν εμπλακεί 24 κράτη (όπου πολλοί πολιτικοί πήγαν φυλακή, εξέτισαν τις ποινές τους, βγήκαν, και τώρα πολλοί απ' αυτούς κυβερνούν ξανά), στην Ελλάδα δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι. Το κάναμε κι αυτό γαργάρα. Κάναμε γαργάρα και τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και τις τυχόν ποινικές και πολιτικές ευθύνες πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε γαργάρα την παρανομία, την ανομία, την ατιμωρησία. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο των εξοπλισμών δεν θα είχε φουντώσει και θα είχε χτυπηθεί στη ρίζα του από νωρίς, από τη δεκαετία του '90, αν δεν εψεύδοντο όχι οι εμπλεκόμενοι υπουργοίν αλλά οι επιτροπές της Βουλής που διερευνούσαν τα έργα και τις ημέρες των διεφθαρμένων πολιτικών. Προς χάριν μιας ιδιάζουσας και ιδιοτελούς παθογένειας η ελληνική κοινωνία δείχνει υπέρμετρη ανεκτικότητα στο ψεύδος.

Το 2014 θα είναι η συνέχεια μιας μαύρης νύχτας που δημιούργησε η κρίση. Και η κρίση υπάρχει γιατί υπάρχει φτώχεια. Και υπάρχει φτώχεια γιατί μας φλόμωσαν στα ψέματα οι πολιτικοί μας ταγοί, μια και δεν έκαναν ποτέ σωστή διαχείριση των οικονομικών και δεν τους ενδιέφερε η δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Τόσο ο «σοσιαλισμός» του ΠΑΣΟΚ όσο και ο «νεοφιλελευθερισμός» της Νέας Δημοκρατίας στόχο είχαν, μέσω του ψεύδους, την παραπλάνηση και αποπλάνηση του πόπολο. Αλλά σε περιόδους κρίσης τελειώνουν τα ψέματα, οι κατεργάρηδες πάνε στον πάγκο τους και τη διαχείριση της κρίσης καλά θα έκανε ο λαός να την αναθέσει στους έντιμους, στους ειλικρινείς, στους άξιους. Ας τους αναζητήσει στα μη φθαρμένα, προοδευτικά κόμματα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο βούλιαγμα. Στις κομματικές λίστες των σκοπιμοτήτων πρέπει να αντιπαρατεθούν οι προσφορές της γνώσης, της εμπειρίας, της ειλικρίνειας.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι σαθρό και σκάρτο. Ο μερικός του θάνατος θα επέλθει τον Μάιο με τις ευρωεκλογές. Όμως ο ολικός θάνατος και η ταφή του θα επέλθουν με το επίδομα ψεύδους το οποίο πρέπει να καταβάλουν προς το ΤΑΠ (Ταμείο Απόρων Πολιτών) κάθε φορά που θα πιάνονται ψευδόμενοι οι πολιτικοί μας, ήτοι πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Επίδομα ψεύδους ίσο με τη μηνιαία τους αποζημίωση. Το σύστημα θα είναι ανάλογο με τις κάρτες στο ποδόσφαιρο: Δυο κίτρινες, μια αποβολή. Αν συλληφθούν ψευδόμενοι δυο φορές, θα αποβάλλονται οριστικά και αμετάκλητα από τον πολιτικό στίβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL