Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης ανησυχούν τις ΗΠΑ

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται πιο άμεσα στις ελλείψεις της τραπεζικής ένωσης που επιχειρείται τώρα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δρομολογούμενου Ταμείου Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, του οποίου τα διαθέσιμα κεφάλαια αναμένεται...

Reuters

Οι προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης ανησυχούν τις ΗΠΑ

...Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται πιο άμεσα στις ελλείψεις της τραπεζικής ένωσης που επιχειρείται τώρα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δρομολογούμενου Ταμείου Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, του οποίου τα διαθέσιμα κεφάλαια αναμένεται να φτάσουν στα 55 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Τα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν από εισφορές των ίδιων των τραπεζών, αλλά θεωρείται πολύ μικρό συγκριτικά με τα μεγέθη των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επισημαίνεται επίσης ότι εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα θα δυσκολευθούν εξαιρετικά να στηρίξουν από μόνες τους, στο άμεσο μέλλον, τις προβληματικές τράπεζές τους.

Η άποψη της Ουάσιγκτον είναι ότι η ισχύς των κρατών της Ευρωζώνης βρίσκεται στην ένωσή τους και ότι μόνον ενωμένα τα μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να αναδείξουν το Ταμείο Εκκαθάρισης των τραπεζών σε αξιόπιστο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε έτσι να αρχίσει να χορηγεί περισσότερο δανεισμό. Βεβαίως, μέχρι στιγμής, το Βερολίνο, το οποίο δεν θέλει να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το ταξίδι του κ. Λιου στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά: «Εν κατακλείδι, κατά την άποψή μας... μια τραπεζική ένωση απαιτεί έναν υψηλό βαθμό συμμετοχής στο ρίσκο και στο κόστος, απ' όλα τα μέλη της... Μια αποτελεσματική, αξιόπιστη τραπεζική ένωση θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να περιλαμβάνει μία Αρχή ανακεφαλαιοποίησης και ενιαία ασφαλιστική κάλυψη των καταθέσεων...».

Αν και η Ευρωζώνη διαθέτει ενιαίο νόμισμα, οι τράπεζές της δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από μία Αρχή, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους. Θετικά δέχθηκε τις παρατηρήσεις του κ. Λιου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μέσα στον Φεβρουάριο.

*Ανάλυση του Jason Lang, αναδημοσίευση από την "Οικονομική Καθημερινή", 9.01.2014

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο