Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Επικοινωνιακή ή ουσιαστική προεδρία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικοινωνιακή ή ουσιαστική προεδρία;

Η Ελλάδα, μια χώρα του Νότου, αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό προϋποθέσεις, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει συμβολή στην πορεία της Γηραιάς Ηπείρου, πολύ περισσότερο που μετά την Αθήνα τη σκυτάλη αναλαμβάνει η Ιταλία, μια επίσης χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου με μεγαλύτερη βαρύτητα. Υπάρχει όμως κάποιος που να προσδοκά σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις από την ελληνική προεδρία; Μάλλον όχι. Η απάντηση αυτή δεν συνάγεται μόνο από τη σημερινή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει το Βερολίνο να αποφασίζει για τις βασικές επιλογές, με μικρή συμμετοχή της Γαλλίας και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Η ελληνική προεδρία προδιαγράφεται τυπική και για έναν επιπρόσθετο λόγο: η κυβέρνηση Σαμαρά δεν αμφισβητεί πραγματικά τη στρατηγική της τιμωρητικής λιτότητας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει καταστήσει στρατηγική επιλογή την πρόσδεση της χώρας στη γραμμή της Μέρκελ, από την οποία προσδοκά τα όποια αποτελέσματα για τη ρύθμιση του χρέους μετά τις ευρωεκλογές. Αν δηλαδή παλαιότερα υπήρχε μια συνεργασία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για τη μεταφορά πόρων από τον αναπτυγμένο Βορρά, όπως για παράδειγμα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), σήμερα η συνεργασία με τον Νότο περιορίζεται σε έναν κατ' εξοχήν συντηρητικό στόχο. Στη δημιουργία της Ευρώπης - φρούριο, η οποία αποσκοπεί στο να υψώσει τείχη στους ρακένδυτους μετανάστες, που αναζητούν μια ελπίδα ζωής από τις σπαρασσόμενες χώρες τους, πολλές φορές από συγκρούσεις που προκάλεσαν οι ισχυροί της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να αποφύγει το πικρό ποτήρι της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τον ρόλο της τρόικας, φοβούμενη ότι θα επισκιάσει την επικοινωνιακή αξιοποίηση της τελετής για την προεδρία. Αυτός ο φόβος, όμως, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί "μηχανισμό οδύνης της τρόικας", όπως για παράδειγμα αναφέρει η χθεσινή El Pais, και ότι δεν διανοείται καν να θέσει θέμα αλλαγής στρατηγικής, παρ' ότι η χώρα μας βιώνει μια πραγματική τραγωδία.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική προεδρία προδιαγράφεται τυπική και εξαντλείται στην επικοινωνική αξιοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγή πλεύσης τώρα. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αλλού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL