Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η δύσκολη ευτυχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η δύσκολη ευτυχία

Αγαπητέ Αγιε Βασίλη, τώρα που επιτέλους πείστηκα ότι υπάρχεις, αφού κατέγραψαν το έλκηθρό σου στον ουρανό οι θερμικές κάμερες βρετανικού ελικοπτέρου, είναι πολύ αργά για να ζητήσω παιχνίδια και όχι επειδή έχω προ πολλού μεγαλώσει. Είναι πολύ αργά φοβάμαι και για χιλιάδες κανονικά παιδάκια, που ακόμα κι αν έχουν κουράγιο να σου γράψουν, θα σου ζητήσουν άλλα πράγματα. Διότι όπως λέει και η έξυπνη διαφήμιση "τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα". Είναι οι ξένοιαστες στιγμές σε ωραίους κήπους, ωραίων σπιτιών με ωραίους γάτους και ξένοιαστους ωραίους και οπωσδήποτε νέους γονείς.

Θέλω να καταλάβεις και να μη θυμώσεις που δεν ζητάμε παιχνίδια. Περάσαμε πολλές λευκές νύχτες και πολλές μαύρες μέρες. Λευκή νύχτα δεν είναι η νύχτα που στολίζεσαι και πας στην Ερμού για ψώνια. Αυτή είναι η νύχτα του ψώνιου που δεν καταλαβαίνει πόσο φτηνή έγινε η ζωή του.

Λευκή νύχτα είναι η νύχτα, ακόμη μία νύχτα που δεν μπορείς να κλείσεις μάτι γιατί κρυώνεις. Γιατί έχει μέσα στο σπίτι παγωνιά. Γιατί δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι ή το ηλεκτρικό ή το φροντιστήριο των παιδιών. Λευκή νύχτα είναι η νύχτα που κοιτάς το ταβάνι γιατί δεν έχεις να τους πάρεις ένα παιχνίδι, ενα ζευγάρι παπούτσια ή ένα κιλό κρέας. Λευκή νύχτα, γιατί δεν έχεις κάποιον να σε φιλήσει για καληνύχτα και κάποιον να τσακωθείς το πρωί. Τις μαύρες μέρες δεν τις περιγράφω, κουράστηκα.

Να είσαι προετοιμασμένος, λοιπόν, και να φέρεις ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, μια δουλειά για τον μπαμπά να μη νιώθει άχρηστος και να μην είναι συνέχεια θυμωμένος και μια σύνταξη στον παππού, να μπορέσει να μας ξαναδώσει χαρτζιλίκι και να μη νιώθει ταπεινωμένος. Γιατί και συ, Αϊ-Βασίλη μου, τα 'χεις τα χρονάκια σου και καταλαβαίνεις πώς είναι να σε θεωρούν βάρος προς τη δύση της ζωής σου κι αφού δούλεψες και πρόσφερες καμιά 50αριά χρόνια, να σου στερούνε τώρα όχι μόνο τη σύνταξη και την περίθαλψη, αλλά τη χαρά και την αξιοπρέπεια.

Θέλω να φέρεις τιμωρίες και κατάρες γι' αυτούς που κάνουν τις μαμάδες να κλαίνε κλεισμένες στην κουζίνα.

"Ο ηρωϊσμός δεν είναι κάτι σπουδαίο, η ευτυχία είναι πιο δύσκολη" γράφει ο Αλμπέρ Καμύ στα "Γράμματα σ' ένα φίλο Γερμανό" που μόλις κυκλοφόρησαν.

Θέλω, λοιπόν, να φέρεις σωφροσύνη και αποκοτιά σ' αυτούς που μάλλον θα μας κυβερνήσουν. Να τους φέρεις αυτοπεποίθηση, για να μπορούν ν' ακούν και να υπολογίζουν τη γνώμη των άλλων. Να τους φέρεις αυτοεκτίμηση, για να μη χρειάζεται να ισοπεδώνουν τους άλλους για να φανούν ψηλότεροι. Βοήθησέ μας όλους να μη συγχέουμε το πάθος με το μένος, να μην τρεφόμαστε απ' την αντιπαράθεση, αλλά απ' τη συμπάθεια -αν πρόκειται στα σοβαρά να επιχειρήσουμε μια έφοδο στον γκρίζο ουρανό που μας έλαχε.

Τέλος, θέλω ένα προσωπικό δώρο: μπορείς να εξαφανίσεις, σε παρακαλώ πολύ, τις λέξεις "αφήγηση" και "αυτοαναφορικότητα" από το λεξιλόγιο της Αριστεράς;

Ευχαριστώ - να προσέχεις την καμινάδα. Το τζάκι είναι συνέχεια αναμμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL