Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το δουλεμπορικό σχήμα

Γεμίσαμε δουλεμπορικά, που όμως δεν μεταφέρουν δούλους! Διαβάζω από εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας: “Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων εντάθηκε η δραστηριότητα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων [...] Η πολυπληθέστερη άφιξη μεταπαραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων εντάθηκε η δραστηριότητα..."

του Κώστα Κάρη

Γεμίσαμε δουλεμπορικά, που όμως δεν μεταφέρουν δούλους! Διαβάζω από εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας:

Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων εντάθηκε η δραστηριότητα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων [...] Η πολυπληθέστερη άφιξη μεταναστών έγινε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου εντοπίστηκε δουλεμπορικό σκάφος με 94 μετανάστες...”

Είναι εντυπωσιακή η εμμονή στο στερεότυπο του “δουλεμπορικού”. Ενώ συγκρούεται πλήρως με τη λογική, επιβιώνει, σαρώνει ειδικά στις τηλεοράσεις. Είναι ευρύτερο, βέβαια, το φαινόμενο. Λέξεις όσο το δυνατόν πιο βαριές ηθικά δεν χρειάζεται να έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Το σχήμα περί δουλεμπορίου -όταν μιλάμε για μετανάστες, γιατί υπάρχει δυστυχώς και πραγματικό δουλεμπόριο- έχει το προτέρημα ότι συνδυάζει την απαξία για τους διακινητές με μια υποτιμητική συμπάθεια για τους ταξιδιώτες-μετανάστες. Συμπάθεια για να τα 'χουμε καλά με τις αξίες (είναι θύματα: τους συμπονούμε) και υποτίμηση για να κρύβουμε τις ενοχές που δεν τους θέλουμε (δούλοι: δεν έρχονται με τη βούλησή τους).

Μας κρύβει έτσι δύο σημαντικές όψεις της μεγάλης αλήθειας. Οι 94 του “δουλεμπορικού” στην Πύλο μπήκαν με τη θέλησή τους. Από ανάγκη και με πείσμα για να φύγουν από το δράμα της Συρίας και του Αφγανιστάν. Είναι η απουσία νόμιμων και ασφαλών δρόμων προς την Ευρώπη που φταίει, που οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς, παιδιά και έγκυες γυναίκες να μπαίνουν στα σαπιοκάραβα.

Η δεύτερη όψη που μας κρύβει το “δουλεμπορικό σχήμα”: αυτοί οι ταξιδιώτες-μετανάστες χωρίς χαρτιά πλήρωσαν από 4.000 έως 5.000 ευρώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Κάντε τον πολλαπλασιασμό επί 94. Η απουσία νόμιμων δρόμων και οι περιπολίες οδηγούν στη χρηματοδότηση με υπέρογκα ποσά των κυκλωμάτων των διακινητών. Ακόμη και όταν συλλαμβάνονται και καταδικάζονται, δεν χάνουν τα χρήματά τους...

Ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς που κλείνουν τα αυτιά μας και ας ακούσουμε τη φωνή των ανθρώπων, ας σκεφτούμε λογικά, ας μη σιωπούμε από σκοπιμότητες.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις