Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Κρείττον σιγάν; / Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά [Πυθαγόρας]
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρείττον σιγάν; / Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά [Πυθαγόρας]

Αγαπητή Ευγενία,

Είναι πια κοινά παραδεκτό ότι η δικτατορία των αγορών είναι ο ορκισμένος εχθρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα μας αυτό γίνεται αντιληπτό κυρίως με τη βάναυση καταπάτηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των γενεών. Περιστέλλονται οι ελευθερίες. Υποχωρεί ο σεβασμός στο Σύνταγμα. Η ασπίδα των νόμων έγινε διάτρητη...

Βρίσκω, ως εκ τούτου, πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου να οργανώσει καλά προετοιμασμένη ημερίδα με αξιόλογους ομιλητές και ομιλήτριες και με θέμα «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα». Ας σημειωθεί ότι η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην 65η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Βέβαια η «εποχή» μας είναι δύστροπη. Η θεοποίηση του κέρδους και η πρόταξη των αναγκών τής λεγόμενης αγοράς τείνει να αφυδατώσει την εκπαίδευση από τους πολύτιμους χυμούς της ολοκληρωμένης καλλιέργειας της προσωπικότητας. Αυτή είναι η κρατούσα αγοραία στρατηγική. Συγχρόνως η εκπληκτική πρόοδος στην επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία καλεί για ενδυνάμωση των ουμανιστικών σπουδών, για εμποτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο έτσι θα σμιλευτεί μια τέτοια προσωπικότητα, που θα θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την αξία του ανθρώπινου προσώπου, θα μπορεί να κατανοεί τις τάσεις της κοινωνικής εξέλιξης, θα σκέφτεται κριτικά και δεν θα μεταβάλλεται σε εξάρτημα των έξυπνων μηχανών, θεοποιώντας την τεχνολογική εξέλιξη.

Σε πείσμα των κυρίαρχων λογικών, πρέπει να επανασχεδιαστεί η στρατηγική στον χώρο της εκπαίδευσης και να περιλάβει τη διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρέπει να αρχίζει εξ απαλών ονύχων. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών εδώ είναι καίριας σημασίας, το ίδιο και η προετοιμασία τους. Είναι ανάγκη πάσα η νέα γενιά να διδαχθεί την αξία της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της επίλυσης των διαφορών χωρίς βία, του σεβασμού στην προσωπικότητα του άλλου και της άλλης, της ισότητας γενικά και της ισότητας λόγω φύλου, του σεβασμού στο περιβάλλον, της αναγνώρισης της σημασίας της τέχνης και του πολιτισμού. Να αποκτήσει συνείδηση της κοινής μοίρας των ανθρώπων και των κοινών συμφερόντων του ανθρώπινου γένους. Να μην ακολουθήσει το χρεωκοπημένο πρότυπο του καταναλωτισμού και της κατασπατάλησης ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Να μην προσκυνήσει την κατά Πάπα ειδωλολατρία του χρήματος και τη δικτατορία του πλούτου. Να αποδοκιμάζει και να αντιμάχεται όλα εκείνα που ταπεινώνουν τον άνθρωπο, όπως η φτώχεια, η αγραμματοσύνη, τα βασανιστήρια, η δουλεία. Να αντιπαλεύει τον σεξισμό, δηλαδή τις διακρίσεις και ανισότητες λόγω φύλου, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τον φασισμό.

Όπως είπε και ο φιλόσοφος πρόγονός μας, «μαθημάτων αναγκαιότατον τα κακά απομαθείν»!

Θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να μαθαίνουμε στα θρανία, ως τμήμα οργανικό της γενικής Παιδείας, τι διαλαμβάνει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα, η Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης εις Βάρος των Γυναικών, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ένα είναι αναμφισβήτητο: χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με γνώσεις και γνώση. Ας ενεργοποιήσουμε, λοιπόν, τον θησαυρό των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας ταχθούμε στο πλευρό εκείνων που με συγκινητική αφοσίωση τα υπερασπίζονται!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL