Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Της ώρας / Μεταξύ 0,5% και Χάρυβδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της ώρας / Μεταξύ 0,5% και Χάρυβδης

Γενικώς καλά πάμε, αν πιστέψουμε τον κύριο Προβόπουλο και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα έχουμε το 2014 μισή μονάδα ανάπτυξη (0,5%) και μια μονάδα μείωση της ανεργίας. Που πάει να πει ότι η σημερινή πολιτική αποδίδει. Μπορεί να μην έχει μεγάλη δόση από "success" το "success story" του Σαμαρά, το έχει όμως το κάτι τις του.

Θέτει βέβαια και κάποιες προϋποθέσεις ο κύριος Προβόπουλος, για να ευοδωθούν οι προβλέψεις του. Να συνεχιστεί η καλή δουλειά των μεταρρυθμίσεων, να μη χαλαρώσει το δημοσιονομικό σφίξιμο, να συνεχιστεί εν γένει η ίδια πολιτική. Και κυρίως να είμαστε φρόνιμοι. Μάλιστα, να είμαστε φρόνιμοι. Διότι αυτό που ανησυχεί τον κεντρικό τραπεζίτη μας είναι η πόλωση.

Γράφει συγκεκριμένα: "Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο: η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη". Και προειδοποιεί παρακάτω ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση, ευρωεκλογές και δημοτικές, μπορεί να εκτροχιάσει πάλι την οικονομία, και να ανατρέψει την πορεία της ανάκαμψης.

Δεν μπορεί βέβαια ο κεντρικός τραπεζίτης να προτείνει, όπως άλλοι συνάδελφοί του στο εξωτερικό, την κατάργηση κάποιων επικίνδυνων για την οικονομία διαδικασιών, όπως οι εκλογές. Αυτό δα έλειπε. Δεν αποφεύγει όμως να πάρει σαφή θέση. Απαιτείται, σου λέει, σύμπλευση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική. Ποια είναι αυτή η εθνική πολιτική δεν χρειάζεται να διευκρινίσει, μιας και ολόκληρη η έκθεσή του την περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια. Στώμεν καλώς!

Αυτή η εθνική πολιτική όμως που προτείνει είναι casus belli όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την αντιπολίτευση γενικώς, αλλά και για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Είναι για πολλούς η πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ. Και δημιούργησε μεταξύ άλλων ένα τέτοιο καθεστώς τραπεζικής τρομοκρατίας, ώστε ο κεντρικός τραπεζίτης να μη διστάζει να συνδέει τις εκλογές με τον οικονομικό εκτροχιασμό. Και να περιγράφει την κατάσταση στην κοινωνία με όρους βλαπτικής πόλωσης.

Να τελειώνουμε μ' αυτές τις λογικές. Αυτό είναι το πολωτικό συμπέρασμα που βγαίνει από την έκθεση Προβόπουλου. Να τελειώνουμε πριν μας τελειώσουν μεταξύ 0,5 και Χάρυβδης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL