Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Χρηματιστηριακή απληστία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Χρηματιστηριακή απληστία

Του Κώστα Κάρη

Κλιμακώνονται αυτές τις μέρες οι πιέσεις (παρασκηνιακές πρωτίστως προς το υπουργείο και της τρόικα) για να αναβληθεί ο φόρος επί των κερδών στο Χρηματιστήριο - ο νόμος ισχύει από το 2010 και έχει αναβληθεί 8 φορές!

Κεντρικό επιχείρημα: θα είναι πλήγμα για το Χρηματιστήριο. Ακριβώς, θα είναι πλήγμα για το Χρηματιστήριο ως κέντρο νόμιμης φοροαπαλλαγής. Όλα τα άλλα κέρδη κεφαλαίου φορολογούνται -όταν δεν φοροδιαφεύγουν- στο Χρηματιστήριο όμως νομίμως δεν φορολογούνται. Αλλά έχουν ψηφίσει νόμο και κάθε εξάμηνο ή τρίμηνο, κατόπιν "ενεργειών και πιέσεων", ψηφίζεται αναβολή του φόρου!

Σημειώστε ότι πρόκειται για φόρο χαμηλό, 15% επί βεβαιωμένων κερδών, υπεραξίας - είναι η διαφορά τιμής μετοχής που πουλήθηκε από την τιμή που αγοράστηκε. Εξάλλου, τα κέρδη αυτά δεν προστίθενται στο εισόδημα και δεν φορολογούνται αλλιώς.

Πρόκειται για έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο -με ψήφο της Βουλής- χαρίζει, όταν με αυτά θα μπορούσε να καλύψει επείγουσες ανάγκες επιδομάτων ανέργων, στήριξης των ελάχιστων εισοδημάτων, έκτακτων βοηθημάτων.

Και όμως, όλο το σύστημα εκεί, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Διοίκηση Χρηματιστηρίου, σύνδεσμοι μετόχων και χρηματιστηριακών εταιρειών, δεν θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Πρώτος τους στόχος, η νέα αναβολή. Δεύτερο σχέδιο, που ήδη διατυπώθηκε είναι να ισχύσει ο φόρος μόνο για τις μετοχές που θα αγοραστούν από 'δω και μπρος! Δηλαδή, τώρα μέσα στην κρίση, να εισπράξει ασήμαντα ποσά το Δημόσιο και να φτιαχτεί διπλό σύστημα που θα κρύβει μεταβιβάσεις.

Νέα αναβολή του φόρου σημαίνει επίσημη φοροδιαφυγή. Και πολλή, πολλή ιδιοτέλεια... Ή σωστότερα απληστία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL