Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σκόρδα τους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκόρδα τους!

Του Θανάση Καρτερού

Έχουμε πλεόνασμα. Ζήτω! Αν και, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, παρά τη μεγάλη αυτή επιτυχία, το πρόγραμμα έχει αποτύχει σε τρία σημεία: Στη μείωση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δηλαδή υπάρχει πλεόνασμα στη φτώχεια - και τι πλεόνασμα! Πλεόνασμα στην ανεργία - και τι πλεόνασμα. Πλεόνασμα στις κοινωνικές ανισότητες - και τι πλεόνασμα! Αυτά όμως τα κακά πλεονάσματα είναι "σημεία" του προγράμματος - καμιά σχέση με το καλό πλεόνασμα!

Έχουμε επίσης και το νομοσχέδιο που καταργεί το χαράτσι. Πάλι ζήτω! Διότι επιφέρει επιτέλους την υπεσχημένη δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων. Στην οποία περιλαμβάνονται του λοιπού όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και τα χωράφια, τα αγροτεμάχια, τα βοσκοτόπια, οι δασικές εκτάσεις. Απαλλάσσονται όμως τα μαντριά και οι στάνες. Επίσης, απαλλάσσονται οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι, αλλά με τον όρο να είναι πάμπτωχοι και να μη χρωστούν ούτε ένα ευρώ στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή είναι μια σύγχρονη εκδοχή κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έχουμε, τέλος, επιτυχίες σε άλλα δυο μέτωπα. Στο μέτωπο του Σκορδά -σκόρδα του-, που ανακοίνωσε μείωση του πληθωρισμού. Και στο μέτωπο του Άδωνι, που γιορτάζει στο Μέγαρο Μουσικής τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία. Σε μια δεξίωση μάλιστα που τιμούν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της Task Force, αλλά και ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως. Απουσιάζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αλλά αυτό δεν μειώνει την επιτυχία της σχετικής σαρωτικής αλλαγής. Στο κάτω-κάτω, υπάρχουν όχι μόνο οι διαθεσιμότητες αλλά και οι απολύσεις.

Επιτυχίες σε τόσα μέτωπα, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν είναι και λίγο πράγμα. Και έχει το δικαίωμα ο καθένας που ζει το δικό του πλεόνασμα απελπισίας, που πολιορκείται από τη φτώχεια και την εφορία, που τρέμει μήπως αρρωστήσει και βρεθεί στα δίχτυα του Άδωνη, που ζει με κομμένο ρεύμα και συσσωρεύει λογαριασμούς και χαράτσια, να σκεφτεί τι διάολο άνθρωποι είναι αυτοί που του πετούν στα μούτρα τέτοια φούμαρα. Πόσο χαζό τον περνάνε; Τι σχέση έχουν με τη δική του πραγματικότητα; Και πού μπορούν να τον οδηγήσουν όταν πράττουν όπως πράττουν και μιλούν όπως μιλούν;

Σκόρδα τους όλους, και όχι μόνο του Σκορδά. Διότι τέτοια αρμονία στη χυδαιότητα είναι μοναδική...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL