Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Αβάντι Πρετεντέλο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αβάντι Πρετεντέλο!

Του Θανάση Καρτερού

Έξοχη, μοναδική, ανεπανάληπτη η προχθεσινή συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Γιάννη Πρετεντέρη. Μια ούτως ειπείν θεατρική αντισφαίριση με άδολες ερωτήσεις και εξίσου άδολες απαντήσεις - ένα λευκό, κατάλευκο μπαλάκι του πινγκ-πονγκ που περνούσε πάνω από το δίχτυ ανάλαφρο, χωρίς καρφώματα και αγένειες. Με αποτέλεσμα ο ευαίσθητος τηλεθεατής να συνειδητοποιήσει πόσο το τάλαντο και η δεξιότητα δύο δημιουργών μπορεί να μετατρέψει ακόμα και μια άχαρη τηλεοπτική συνέντευξη σε θεατρικό έργο τέχνης.

Ο Πιραντέλο, αν ζούσε, ίσως και να χειροκροτούσε και πάντως σίγουρα θα επικροτούσε. Η αισθητική του χιούμορ - Πρετεντέρης και Βενιζέλος σε ένα διαλεκτικό και αξεδιάλυτο σύμπλεγμα. Αβάντι Πρετεντέλο - θαυμάστε τους. "Έχετε αναπτύξει βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ;" ρωτάει με φιλοπερίεργο ύφος ο ένας τον άλλο. Και αραδιάζει μπροστά στις κάμερες δημοσιεύματα της "Αυγής" κατά του άλλου! "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεντέτα μαζί μου", παίρνει ο άλλος την πάσα και ξεσπούν και οι δυο τους σε ανοιχτόκαρδα γέλια.

Ή: "Τα ίδια λένε και για άλλους, ακόμα και για τον πρωθυπουργό", λέει ο πολιτικός για την πολεμική που δέχεται από αριστερά. Πινγκ! "Για πολλούς λένε", παίρνει την πάσα ο δημοσιογράφος. Πονγκ! Τέτοια πρωτοτυπία και τόσο άψογος συγχρονισμός σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς διαπράττουν την αρμονία χωρίς καν πρόβες. Διότι, αν του έλεγε εκείνη τη στιγμή ο δημοσιογράφος ότι "κι εσείς τους λέτε όσα σέρνει η σκούπα", κι αράδιαζε μάλιστα μερικά από αυτά, τι θα είχαμε; Ομολογήστε το: Μια ακόμα συνέντευξη που θα μας στερούσε τη χαρά ενός έργου τέχνης.

Αλλά και οι σιωπές! Ο δημοσιογράφος διαβάζει αποσπάσματα από την "Αυγή". Και ένα, και δύο, και τρία. Ο πολιτικός απειλεί με αγωγές -και μία, και δύο, και τρεις- εναντίον της εφημερίδας. Και εναντίον δημοσιογράφων προφανώς - μαζί πάνε αυτά. Και εκείνος, που τόσο φλύαρα εξοργίστηκε προσφάτως από μια κομματική ανακοίνωση για μια γελοιογραφία, στέκει αμίλητος, σιωπηλός, μπροστά σε τέτοια βροχή αγωγών. Οι οποίες αγωγές μάλιστα (απόψε αυτοσχεδιάζουμε) σκαρώνονται επί τόπου με βάση στοιχεία που παρέχει ο ίδιος στον ενάγοντα. Και εξηγείται και ο σκοπός τους (να ντύσουμε τους γυμνούς), που είναι να μπουν λεφτά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Αντί για encore, ενόψει και των αγωγών: Όπως με θέλεις - ένας ηλίθιος. Και φυσικά, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL