Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Υποτιμούμε τον Μαντέλα ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Υποτιμούμε τον Μαντέλα ;

Του Κώστα Κάρη

Έγιναν οι δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που αποτίμησαν την προσφορά του μεγάλου ηγέτη -ουσιαστικές δηλώσεις- και μετά... τίποτα. Ο κ. Αβραμόπουλος υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στην πρεσβεία και ανακοινώθηκε ότι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία. Δεν υποτιμούμε ούτε το πρόσωπο του υπουργού, ούτε τη θέση του, αλλά το ελληνικό κράτος υποτιμά τη σημασία της παγκόσμιας συνάντησης στη Νότια Αφρική. Τις αξίες που τιμώνται στο πρόσωπο του Ν. Μαντέλα.

Για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν -θα τους μάθουμε καθυστερημένα- Πρόεδρος, πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής, αντιπρόεδρος και υπ. Εξωτερικών δεν θα εκπροσωπήσουν τη δημοκρατική Ελλάδα στη δημοκρατική Νότια Αφρική.

Με την εξαίρεση των πολύ καλών άρθρων που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο, εδώ στη χώρα μας τι κάνουμε για να στείλουμε το μήνυμα αναγνώρισης των αγώνων και της προσφοράς του Μαντέλα; Τίποτα. Η Βουλή δεν αξιολόγησε το γεγονός. Δύο μεγάλα κτήρια στο Σύνταγμα, η Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών -δεν λέω το Οικονομικών για να μην... παρεξηγηθεί η παρατήρηση-, δεν μπορούσαν να προβάλουν το πορτρέτο του Μαντέλα, τα χρώματα της χώρας του; Οι σημαίες μας δεν πρέπει να τον τιμήσουν; Στα σχολεία δεν πρέπει να μιλήσουν οι καθηγητές στα παιδιά; Για να μη μιλήσουμε για τα site των σχετικών ελληνικών θεσμών, υπουργείων και Βουλής που... δεν έχουν χώρο να προβάλουν τον μεγάλο αγωνιστή και πολιτικό ηγέτη.

Πώς να εξηγήσουμε αυτήν την απομάκρυνση από τους παγκόσμιους παλμούς; Νέα περίοδος ομφαλοσκόπησης; Αδιαφορία ή ανικανότητα κατανόησης του μεγάλου ιστορικού μηνύματος από τον αγώνα για δημοκρατία στη Νότια Αφρική: Ότι ο ρατσισμός ηττάται, όσο βίαιος κι είναι, όση στήριξη κι αν έχει από κέντρα εξουσίας ή πλούτου.

Δεν μας πρέπει αυτή η στάση του ελληνικού κράτους και δεν εκφράζει τις αξίες της πλειοψηφίας του λαού μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL