Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Κεντροαριστερά: μεταξύ άνοιας και ανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντροαριστερά: μεταξύ άνοιας και ανίας

Του Θανάση Καρτερού

Η Κεντροαριστερά εισβάλλει στο προσκήνιο, μας ενημερώνει η εφημερίδα της κυβερνήσεως. Την εισβάλλουν είναι η μη ορθή γραμματικά, αλλά ορθή πολιτικά διαπίστωση. Την εισβάλλει, κάτω από το στοργικό βλέμμα του Σαμαρά, το εγνωσμένου κεντροαριστερού ήθους Συγκρότημα, αλλά και σύμπασα η υπερκομματική συντεχνία της διαπλοκής, οι δημοσκόποι υπηρεσίας, οι μέμνησο του Μνημονίου απ' έξω, και οι μέμνησο του βιδανίου από μέσα. Όλη η χωροταξία των αναζητούντων χώρο για πρόοδο με τάξη - κατά προτίμηση άρχουσα.

Την εισβάλλουν, τη σπρώχνουν, τη ντοπάρουν - βρε τρέξε. Αλλά πώς; Εντάξει, οι 58 έκαναν το βήμα, που χάρη στους βηματοδότες των media εμφανίστηκε ως άλμα ιστορικό. Έκανε κι ο Σημίτης το κάτι τις του. Μειδιά ευμενώς και ο Γιώργος. Νεύει και το Μαξίμου. Συνταχθείτε! Ποιοι; Ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη. Πάλι! Η Αννούλα με τον Γιώργο. Πάλι! Ο Σημίτης με τον Χρυσοχοΐδη. Πάλι! Ο Μπίστης με όποιον να 'ναι. Πάλι! Και όλοι τους με τον Σαμαρά και τα Μνημόνια. Πάλι!

Πώς να τρέξει με τόσα "πάλι"; Αυτό δεν είναι πολιτικό σχέδιο αλλά τρασφόρμερ από παλιατζούρες. Και απορεί κανείς: Τόσο ζορισμένοι είναι οι μεγάλοι χορηγοί, ώστε να μην καταλαβαίνουν ότι με τέτοιο φρικιό θα φουντάρουν όλοι οι επιβαίνοντες - κεντροκάτι και αριστεροκάτι; Ότι το πιο θετικό συναίσθημα που θα προκαλέσει στην κοινωνία θα είναι η θυμηδία; Κι ότι θα πάρουν στον λαιμό τους και όσους έχουν ακόμα ένα αντίκρισμα πολιτικού ήθους, σπρώχνοντάς τους σε τέτοια συφοριασμένη συγκόλληση;

Προφανώς είναι πολύ ζορισμένοι - καταφτάνει το κύμα. Ψάχνουν λοιπόν κι από πού πιάνονται; Από τα μαλλιά ενός τσάτρα-πάτρα Φρανκεστάιν με αριστερά πόδια, κεντρώα χέρια και δεξιό κεφάλι. Από τρίχες τελικώς. Και μάλιστα κατσαρές, γιατί όταν ταυτίζεις τον Σοφούλη τον παππού Παπανδρέου και τον Νόβα με τον Ανδρέα και τον Βενιζέλο, επειδή τα κόμματά τους υποτίθεται ότι κινήθηκαν δεξιά της Αριστεράς και αριστερά της Δεξιάς, τότε κατσαρώνεις την πραγματικότητα μπας και χωρέσει στους σχεδιασμούς σου.

Ας το διαπράξουν όμως να γελάσουμε. Διότι δεν κατσαρώνεται ΑΥΤΗ η πραγματικότητα, όσα κομμωτήρια κι αν στηθούν. Και μια επίπλαστη μετριοπάθεια που βαφτίζει την αντιμνημονιακή στάση λαϊκισμό και υπόσχεται στο μνημονιακό τσουνάμι ομπρέλες Βενιζέλου έχει σίγουρο το κράξιμο. Για κατανάλωση πολιτικής άνοιας αλλά και για παραγωγή πολιτικής ανίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL