Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Με πολιορκία στα Προπύλαια απάντησαν στο: "Αυτές οι μέρες ανήκουν στον Αλέξη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πολιορκία στα Προπύλαια απάντησαν στο: "Αυτές οι μέρες ανήκουν στον Αλέξη"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας τιμώντας τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήρθαν αντιμέτωποι με την κυβερνητική επιλογή να επιβάλει σκηνικό σκληρής καταστολής. Χημικά, δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις ήταν η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στη μαζική παρουσία μαθητών.

Ακολούθησε άγριο κυνηγητό μαθητών έως τα Προπύλαια (αρκετοί τραυματίστηκαν καθώς απωθήθηκαν βίαια από τα ΜΑΤ στα σκαλοπάτια της Βιβλιοθήκης), όπου εγκλωβίστηκαν για ώρες. Τα ΜΑΤ εμπόδιζαν ακόμα και το ΕΚΑΒ να πλησιάσει για να παραλάβει τραυματίες. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δ. Τσουκαλάς προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον "αττικάρχη" Κ. Μιχαιρίνα. Οι εγκλωβισμένοι τελικά αποχώρησαν αφού υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο.

Η συγκέντρωση είχε ξεκινήσει στις 11 από τα Προπύλαια, με μαθητές από κάθε περιοχή της Αθήνας, από το Φάληρο έως το Περιστέρι: «Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες ανήκουν στον Αλέξη», «Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό», «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» ήταν ενδεικτικά κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας που κατευθυνθήκε στη Βουλή, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. «Ζούμε για το σήμερα, παλεύουμε για το αύριο» έγραφε το πανό του Μαθητικού Αντιεξουσιαστικού Μετώπου, που είχε μαζική παρουσία. «Αλέξης = Βία, Παύλος = Ναζί, Σάρα = φτώχεια» έγραφε το πανό του 46ου Γυμνασίου Αθηνών κλέβοντας την παράσταση και τα χειροκροτήματα.

Είχαν προηγηθεί μικροεντάσεις. Λίγο πριν από την πορεία τρεις νεαροί γρονθοκόπησαν τον διοικητή της Τροχαίας Αθηνών που διευθετούσε την κίνηση και τοποθέτησαν το πηλήκιό του σε άγαλμα στα Προπύλαια. Τα νεράντζια και οι πέτρες που πέταξαν με την ολοκλήρωση της πορείας μερικοί νεαροί προς τους άνδρες των ΜΑΤ, που ήταν ακροβολισμένοι στην Κοραή, έδωσε την αφορμή για να ξεκινήσει η ρίψη χημικών και το κυνηγητό με προσαγωγές στους γύρω δρόμους. Η φωτογραφία άνδρα των ΜΑΤ που έχει κάνει κεφαλοκλείδωμα σε μαθητή που, αν και δεν προβάλλει αντίσταση, τον κρατά στο έδαφος πιέζοντάς τον με το γόνατο στην πλάτη, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.

Μαζική πορεία το απόγευμα

Ειρηνική και μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας. Δυναμικό «παρών» έδωσε πλήθος οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, αντιρατσιστικών κινήσεων και κομμάτων της Αριστεράς, καθώς και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. "Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς - ήρθε η ώρα της ανατροπής" και "Οι λαϊκοί αγώνες δεν τρομοκρατούνται - στους δρόμους δυναμώνουν και μαζικοποιούνται" ακούστηκαν πολλές φορές από τους διαδηλωτές, μαζί με τα συνθήματα για τον Αλέξη. Την ώρα που έκλεινε η "Α", μετά το τέλος της πορείας, πληροφορίες έκαναν λόγο για "κλεφτοπόλεμο" νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας στα στενά των Εξαρχείων και για επεισόδια, ξύλο και προσαγωγές στον Βόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL