Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η Δημοκρατία, το θέατρο, ο πρύτανης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δημοκρατία, το θέατρο, ο πρύτανης

Του Κώστα Μεσάρη*

Εδώ χανόμαστε κι ο πρύτανης παίζει θέατρο, λένε. Παίζει θέατρο αλήθειας και μπράβο του, λέμε εμείς. Μήπως, η φύση είναι θέατρο ζωής, ζωντανές δημιουργίες, μιμήσεις, παραστάσεις γεγονότων, σε ασταμάτητη κίνηση και δράση; Στη φύση παίζεται το δράμα της ζωής και στην κοινωνία, ως προέκτασή της, το κοινωνικό δράμα; Είναι απόλυτη δημοκρατία που στη φύση όλα γεννώνται από όλα και πεθαίνουν όλα, για να γεννηθούν άλλα; Το θέατρο και η δημοκρατία, δύο όψεις, ίδιου νομίσματος, πού είναι η ζωή της πόλης; Και τα δύο ολοκληρώθηκαν (εφευρέθηκαν;) στον ίδιο χρόνο και τόπο, την Αθήνα του Χρυσού Αιώνα, και είναι περισσότερο, λόγος και δράση παρά εικόνα. Ζωντανή και όχι εικονική πραγματικότητα, με σμιλευμένη, ζωντανή μορφή ζωής που περιέχει ζωντανές ιδέες, αξίες, αρχές, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, κορυφαία έκφραση ανθρωπιστικού πολιτισμού και πολιτικής που δημιουργούν, υπηρετούν, ερμηνεύουν, θεώνται, πάσχουν κι απολαμβάνουν, την ίδια στιγμή πάντα, οι πολίτες, ως πολιτικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιοί, δημιουργοί, ερμηνευτές και θεατές, όλοι μαζί, την ίδια στιγμή, σε θέατρο ζωής, συλλογικά και αλληλέγγυα, έστω και ως ανάγκη συνήθως, παρά ως έρως σπανίως.

Φύση, ζωή, πόλη, πολιτισμός, πολιτική, δημοκρατία, τέχνη, θέατρο, η τέχνη των τεχνών. Δημοκρατία είναι θέατρο τέχνης, πολιτισμού, πολιτικής, γνώσης, ελεύθερη ζωή και δημιουργία, ελεύθερη κίνηση και ανάπτυξη ιδεών και ανθρώπων και ευτυχίας των ανθρώπων, με δικαιοσύνη και ισότητα, σε ζωντανό κοινωνικό δράμα. Θέατρο είναι χώρος αναδημιουργίας και παράστασης, με δημοκρατία, υψηλή πολιτική, δικαιοσύνη και ισότητα, σπουδαίων γεγονότων της κοινωνικής ζωής, σε σπουδαία μίμηση, με λόγο και δράση, υψηλή τέχνη και πολιτική.

Πολιτισμός είναι τέχνη και πολιτική κανονισμού, με θεσμούς και νόμους, δημοκρατικούς, βάσει ιδεών, αρχών, αξιών, ηθών, εθίμων και παραδόσεων, όσων γεννώνται από όλους και όλα, υπάρχουν, συμβαίνουν, κινούνται και πεθαίνουν για να γεννηθούν άλλα, στην πόλη, πάντα με δικαιοσύνη και ισότητα. Το πανεπιστήμιο είναι δημοκρατία, επιστήμη, γνώση, τέχνη, πολιτισμός, πολιτική, θέατρο. Ελεύθερη ζωντανή σκηνή θεάτρου ζωής, αληθινό θέατρο τέχνης, άσυλο δημοκρατίας, παιδείας, γνώσης, ελεύθερης κίνησης ιδεών και ανθρώπων, με δικαιοσύνη και ισότητα. Ο πρύτανης, ως ελεύθερα εκλεγμένος, εγγυητής του ασύλου, δημιουργός, ποιητής, συγγραφέας και ηθοποιός, ερμηνευτής και θεατής, μαζί με τους πολίτες εργαζόμενους και φοιτητές, αληθινού έργου ζωής και τέχνης, σ' αυτό το έργο έπαιξε και θεάθηκε μαζί με όλους, φοιτητές και εργαζόμενους, με δικαιοσύνη και ισότητα, αρνούμενος να παίξει στο ψεύτικο έργο, στο ψεύτικο θέατρο των πολιτικάντηδων, με αδικία και ανισότητα. Γι' αυτό και οι ύαινες της τρόικας, των Μνημονίων, της αγοράς και της τυραννίας των πολιτών, από τους τοκογλύφους, πέσανε να τον κατασπαράξουν - διασκεδάσουν λένε στα αρχαία; Σπάνια περίπτωση ανθρώπου, ήθους, αξιοπρέπειας, δημοκρατικότητας και αισθητικής ποιότητας δείχνει να είναι ο πρύτανης.

* Ο Κώστας Μεσάρης είναι ηθοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL