Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Σκέψεις για το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκέψεις για το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Του Νικολάου Λαμπρόπουλου*

Στο νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αναμφισβήτητα "βήματα θετικά" σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν όμως και άρθρα του καταστατικού που χρήζουν άμεσων αλλαγών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες του νέου ενιαίου φορέα, που πρέπει, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, να αποκτήσει συνεκτική και λειτουργική μορφή.

Το καταστατικό ενός κόμματος δεν πρέπει απλώς να είναι ο συνταγματικός χάρτης του, αλλά να είναι ένα χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο στην υπηρεσία των μελών του κόμματος και της ελληνικής κοινωνίας. Τα άρθρα που το συναποτελούν πρέπει να είναι απλά, κατανοητά, και φυσικά δεν πρέπει να περιέχουν αντιφάσεις, και διφυείς ερμηνείες, που το μόνο που προσφέρουν στην πράξη είναι περισσότερη σύγχυση. Επίσης τα άρθρα του καταστατικού πρέπει υποχρεωτικά να "περιγράφουν" τις "αρμοδιότητες", αλλά και τα όρια παρέμβασης κάθε κομματικού οργάνου, για να αποφεύγονται στην πράξη λαθεμένες ερμηνείες.

Το καταστατικό δεν μπορεί κανείς να το ερμηνεύει πότε με τη στενή έννοια και πότε με την ευρεία έννοια, γιατί, πάνω απ' όλα, αποτελεί χρηστικό οδηγό υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων για όλα τα μέλη του κόμματος. Με αυτή την έννοια, πολύ ορθά, το ιδρυτικό συνέδριο αποφάσισε να δημιουργήσει επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού με σκοπό να εντοπιστούν πιθανές δυσλειτουργίες και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και τροποποιήσεις σε ανάλογα άρθρα του καταστατικού που αναδεικνύονται από τη ζωή των οργανώσεων, αλλά και από τη μέχρι τώρα λειτουργία των οργάνων του κόμματος (Π.Γ., Κ.Ε. Τμήματα, Κοινοβουλευτική Ομάδα, κ.λπ.) έτσι ώστε να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις και λανθασμένες ερμηνείες.

Ξεκινώ από μια γενική αρχή που πιστεύω πως "δεν την αμφισβητεί κανείς": όλα τα μέλη του κόμματος "οφείλουν" να βοηθήσουν με εποικοδομητικές και τεκμηριωμένες προτάσεις έτσι ώστε το νέο υπό διαμόρφωση καταστατικό να αποτελέσει όχι μόνο ένα χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο που θα βοηθά ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην εσωτερική ζωή του κόμματος, αλλά θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφεύγονται στην πράξη λανθασμένες ερμηνείες και εκτιμήσεις.

* Ο Νικόλαος Λαμπρόπουλος είναι συντονιστής του Τμήματος Μεταφορών & Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL