Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Διπλό πρόσωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Διπλό πρόσωπο

Της Μελίνας Βολιώτη

Αγαπητή Ευγενία,

Σε απειλώ, θα γράψω βιβλίο και θα οργανώσω παρουσίαση κι εσύ θα κληθείς στο πάνελ να με αναλύσεις. Κάτσε καλά! Και μη διανοηθείς να έρθεις αδιάβαστη, όπως κάνουν οι περισσότεροι στα πάνελ του είδους, όπου λένε ό,τι θέλουν. Κάπου πρέπει κι εγώ να εκτονωθώ, αλλιώς πού λεφτά για να πληρώνουμε ψυχαναλυτικές συνεδρίες...

Προχθές, που λες, είχα μια άυπνη νύχτα, όπως συμβαίνει σε πολλές τελευταία. Διάβασα βιβλίο, άκουσα ραδιόφωνο, αλλά ο πολυπόθητος Μορφέας άφαντος. Άνοιξα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, την τηλεόραση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα περιθώρια να βρεις κάτι ενδιαφέρον είναι ισχνά, ιδιαίτερα στο μέσον της νύχτας. Και πέφτω, επάνω, που λες, σε «ροζ αγγελίες». Μα καλά, προβάλλει το κανάλι αυτό πορνοειδές υλικό; Το θέαμα με απωθούσε αισθητικά και ηθικά, αλλά ήθελα να δω τι όντως συμβαίνει. Είναι μεγάλο κανάλι, το οποίο τελευταία κάνει λίφτινγκ, προσπαθώντας να συνυπολογίζεται στα σοβαρά μίντια. Ήταν, λοιπόν, φιλμάκι, ενσωματωμένο στις διαφημίσεις. Ανυποψίαστη-ος η, ο κάθε ατυχής τηλεθεάτρια-ής παγιδεύεται από τον πονηρό διαχειριστή και θέλει δεν θέλει λούζεται τη διαφήμιση - κάλεσμα σε πορνεία. Διότι περί αυτού πρόκειται. Πορνεία ετερόφυλη, πορνεία ομόφυλη.

Κάνοντας ζάπινγκ, είδα τουλάχιστον τρία άλλα μικρά κανάλια που πρόβαλαν τέτοιο υλικό, σαν κανονικό φιλμ. Μια εμετική κατάσταση. Καλά, οι άνθρωποι δεν πιάνονται πουθενά. Μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα κάνουν αντιμνημονιακά κηρύγματα, ενδύονται τη λεοντή της ηθικής, του λαϊκού δίκιου, και μετά από λίγο κλείνουν το μάτι στη διαφθορά, στην ακολασία που λέγανε οι παλιότεροι. Μάλιστα, εδώ είναι να γελάς, κάποιο από αυτά, που εμπνέεται από το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, δεν είναι λιγότερο προκλητικό από τα άλλα. Έχει διπλά στάνταρτ ηθικής. Αν είναι έτσι να συντηρούνται τα κανάλια αυτά, ως τσοντοκάναλα, να μας προειδοποιήσουν. Να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Όχι να μας αιφνιδιάζουν δυσάρεστα και να μας παγιδεύουν.

Πάμε παρακάτω. Έβλεπα προχθές σε μεγάλο κανάλι το ντοκιμαντέρ «Half the sky», αφιερωμένο στην έμφυλη βία και τις ποικίλες μορφές της. Τελειώνοντας το φιλμ, να 'σου εμφανίζονται στην οθόνη τα ροζ καλέσματα. Έλεος! Η πρακτική του μπλέντερ σε πλήρη δράση. Δηλαδή, η προσφυγή στις ροζ αγγελίες ακύρωσε το έργο διαφώτισης της ταινίας, αποδόμησε το μήνυμα.

Ήθελα να 'ξερα, από πού αντλούν το δικαίωμα να κάνουν αυτό που κάνουν; Ιδιαίτερα όταν ενσωματώνουν αυτά τα άθλια κατασκευάσματα μέσα στις διαφημίσεις; Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα του τι παραβιάζουν από τον κώδικα δεοντολογίας. Είναι η πλήρης άρνηση του κώδικα. Διότι αυτό το πράγμα δεν το λες διαφήμιση. Είναι τρόπος εκπόρνευσης. Μα καλά, δεν βλέπουν αυτοί-ές που πρέπει να ελέγχουν;

Στις 25 τρέχοντος ήταν η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Μία απεχθής μορφή βίας είναι και η πορνεία, ακραίος τρόπος καθυπόταξης των γυναικών, πλήρους ελέγχου σώματος και βούλησης. Μορφή βίας που τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκε προσπάθεια να αναχθεί σε υπηρεσία. Προβλήθηκε η βαθιά λαθεμένη άποψη της δήθεν «ελεύθερης επιλογής». Ελευθερία επιλογής δεν υφίσταται, όπως ασαφή είναι τα όρια μεταξύ εμπορίας και πορνείας.

Όσο βλέπεις να ανθίζει η πορνεία και η εμπορία, να διογκώνονται τα κέρδη των εμπόρων και προαγωγών, τόσο πείθεσαι για την ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου. Και μην ακούσω πάλι ότι η πορνεία είναι σύμφυτη με την πορεία της ανθρωπότητας. Και άλλα πράγματα είναι προαιώνια, όπως η φτώχεια. Αλλά σήμερα η παγκόσμια πολιτική έχει βάλει ως κορυφαίο στόχο την εξάλειψή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL