Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Η σύγκρουση για τα φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σύγκρουση για τα φάρμακα

Αναστατωμένος ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας από τις αποκαλύψεις της "Αυγής" της Κυριακής για τις δεσμεύσεις του έναντι της πολυεθνικής εταιρείας TEVA, καταφεύγει στη γνωστή τακτική του να συκοφαντεί. Πες-πες, κάτι θα μείνει! Ήταν η γνωστή τακτική του Γκέμπελς.

Περιμένουμε ο Γεωργιάδης να απαντήσει στην ουσία των διαλαμβανομένων στο άρθρο της "Αυγής", χωρίς να γίνεται υπότροπος σε νέα ψέματα και παλαιές συκοφαντίες. Το άρθρο που δημοσιεύσαμε υπογράφει "ειδικός συνεργάτης", όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία για κείμενα που αναφέρονται σε εξειδικευμένα θέματα, είναι προϊόντα συλλογικής έρευνας και χρειάζονται ειδικές γνώσεις και πληροφορίες για την τεκμηρίωσή τους. Προφανώς το άρθρο απηχεί τις απόψεις της εφημερίδας. Η διεύθυνση της "Αυγής" έχει όλα τα στοιχεία που δείχνουν τον βίο και την πολιτεία του Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για πολιτική κριτική, που βασίζεται σε γεγονότα και θέσεις. Αν ο υπουργός Υγείας θέλει να κάνει αγωγή στην "Αυγή", όπως απείλησε περιερχόμενος τα τηλεοπτικά κανάλια, ας προχωρήσει. Θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένος!

Η λάσπη περί διαπλοκής δεν αγγίζει ούτε την "Αυγή", ούτε το "Κόκκινο", ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιοι υπήρξαν διαπλεκόμενοι, είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που επί έτη συνέπρατταν στην εκτόξευση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και οργάνωναν το πάρτι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Τώρα, η τρόικα επιβάλλει βιαίως το πάρτι να γίνει προς όφελος των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και εις βάρος της ανάγκης των Ελλήνων πολιτών για φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα. Εξυπακούεται ότι υπάρχουν "καλά" και "κακά" γενόσημα, των οποίων την ποιότητα πρέπει να πιστοποιεί ο ΕΟΦ. Γιατί, άραγε, ο Γεωργιάδης ουσιαστικά διαλύει τον ΕΟΦ;

Δεν πρόκειται απλώς για δημοσιονομική "διόρθωση", αλλά για συνειδητή προσπάθεια διάλυσης της εγχώριας παραγωγής ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα όπου οι πολλοί θα καταναλώνουν εισαγόμενα υποβαθμισμένα προϊόντα και οι λίγοι θα έχουν τη δυνατότητα να ακριβοπληρώνουν τα εισαγόμενα αξιόπιστα προϊόντα. Θέλουν να μεταβάλουν την Ελλάδα σε "χώρα σερβιτόρων". Χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να κάνουν έρευνα. Χωρίς η καινοτομία να προσθέτει αξία στην οικονομία και το διεθνές κύρος της χώρας. Χωρίς να δημιουργούνται παραγωγικές θέσεις απασχόλησης.

Η σύγκρουση, λοιπόν, με τον Γεωργιάδη και την τρόικα δεν αφορά μόνον, ούτε κυρίως, τις τιμές των φαρμάκων. Αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την ικανότητά της να παράγει τρόφιμα και φάρμακα και να διασφαλίζει την κάλυψη με ενεργειακά αποθέματα. Αφορά την ανάπτυξη της χώρας με απασχόληση. Στον τομέα, π.χ., των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών εργάζονται μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους με υψηλά επιστημονικά προσόντα, ερευνητική εμπειρία και εξειδίκευση. Με όχημα τα (σε πρώτη φάση...) φθηνότερα εισαγόμενα γενόσημα (ορισμένα από τα οποία είναι αμφίβολης ποιότητας) επιχειρείται η σάρωση της αγοράς και η εγκαθίδρυση μονοπωλιακών καθεστώτων από ξένες εταιρείες. Ειδικότερα, μάλιστα, ο τομέας του φαρμάκου δείχνει εξαγωγικό δυναμισμό, ακόμη και μέσα στην κρίση. Η ανάπτυξη του τομέα αυτού δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια αδηφάγων επιχειρηματιών, πρέπει να τεθούν όρια μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσίου ελέγχου, αν, μάλιστα, τελικώς χρειαστεί, και κρατικού φορέα.

Διαφορετικά, αν μονιμοποιηθεί το τοπίο της μνημονιακής καταστροφής, η Ελλάδα ανεπιστρεπτί θα μεταβληθεί σε οιονεί αφρικανική χώρα. Το ίδιο μέλλον επιφυλάσσει η τρόικα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Νίκος Φίλης

ΥΓ.: Ο Γεωργιάδης επιχειρεί να εκφοβίσει όσους θέλουν να διαφημιστούν "Στο Κόκκινο" και την "Αυγή". Αν και ο ίδιος έχει προσωπική εμπειρία... τηλεπώλησης, δηλαδή προσωπικής διαφήμισης των προϊόντων του, προσποιείται πως είναι επιλήψιμη η διαφήμιση. Άραγε δεν έχει δει δεκάδες διαφημίσεις φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών στα άλλα ΜΜΕ; Ο ίδιος, ως υπουργός, δεν δίνει διαφημίσεις, συναλλασσόμενος με διαφημιστικές εταιρείες, ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων; Έχει όφελος και αντιγύρισμα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL