Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Εφιάλτης για την κυβέρνηση τα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφιάλτης για την κυβέρνηση τα πανεπιστήμια

ΤΗΣ ΠΙΚΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Τα πανεπιστήμια γίνονται ξανά ο εφιάλτης της κυβέρνησης, καθώς τρεις μήνες τώρα είναι το ανάχωμα που πάνω του σκοντάφτει η πολιτική της διάλυσης του Δημοσίου. Τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του πανεπιστημίου, τα μέλη και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα έχουν καταφέρει με τον αγώνα τους να ανοίξουν τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα ρωγμές, στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας. Το ομολόγησε ανοικτά ο υπουργός Παιδείας, την προηγούμενη Τετάρτη. Όπως είπε, «το υπουργείο έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, έχει εξαντλήσει τα πάντα, τα οποία ήταν στη διάθεσή του, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν εύρυθμα». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να προχωρήσει σε επιστράτευση, αν δεν φοβόταν ότι «τα κατασταλτικά μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάφλεξη και κοινωνική αναταραχή».

Η νέα εβδομάδα ξεκινάει με νέες κινητοποιήσεις στα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Οι εργαζόμενοι, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν παράνομες τις απεργίες τους, συνεχίζουν για 12η εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει χώρο να σταθεί. Το μόνο που κάνει είναι να αυτογελοιοποιείται:

- Με απειλές ότι θα φέρει την αστυνομία για να διασφαλίσει την είσοδο στα αμφιθέατρα και προειδοποιήσεις ότι θα συλλαμβάνεται όποιος τολμήσει να αντισταθεί στον νόμο. Μόνο που ουδείς, από... τις μάζες που υποτίθεται ότι θα κινητοποιήσει η ΔΑΠ, δεν εμφανίστηκε για να... διευκολύνει τον Κ. Αρβανιτόπουλο.

- Με συνεχείς προσφυγές, κύριες και συμπληρωματικές, ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων. Πόσες ακόμη πρέπει να κάνει ο υπουργός Παιδείας για να πειστεί ότι δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα των εργαζομένων; Πόσες φορές πρέπει να ακούσει ότι η απεργία των εργαζομένων δεν είναι καταχρηστική, όπως θέλει να τη χαρακτηρίσει, για να εξυπηρετηθεί η επικοινωνιακή του τακτική;

- Με επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη. Πόσες φορές θα επαναλάβει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα χρεώσει την ευθύνη για την απώλεια του εξαμήνου στον πρύτανη του ΕΚΠΑ;

- Με συκοφαντίες κατά των εργαζομένων που δήθεν πληρώνονται ενώ απεργούν για να συντηρήσουν το καθεστώς της αναξιοκρατίας και οικογενειοκρατίας.

Τα τελευταία επεισόδια αυτογελοιοποίησης είναι:

- Η δημοσιοποίηση των τελικών πινάκων μοριοδότησης των υπαλλήλων, που βρίθουν λαθών και σίγουρα θα καταπέσουν στα δικαστήρια, με τις δεκάδες προσφυγές που θα καταθέσουν οι θιγόμενοι.

- Η πρόσκληση του «διαλόγου» του υπουργού Παιδείας προς τους πρυτάνεις των οκτώ πληττόμενων πανεπιστημίων και των διοικητικών υπαλλήλων. Προσοχή! Οι πρυτάνεις θα προσέλθουν τις ημέρες που τους ορίζει ο υπουργός, μόνος του ο καθένας, για να πάρει οδηγίες για το πώς θα αναδιαρθρώσει τις υπηρεσίες του ιδρύματός του, μετά τις απολύσεις. Οι «εκτελεσθέντες» διοικητικοί υπάλληλοι δεν διευκρινίζεται πώς θα κληθούν, αλλά ο «διάλογος» εδώ θα έχει να κάνει με το πώς οι απολυμένοι θα επιταχύνουν την «επανατοποθέτησή τους σε φορείς του Δημοσίου». Οι διοικητικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι λαμβάνουν μόνο προσφυγές και δεν αποδέχονται την πρόσκληση του υπουργού. Κρίμα. Έτσι, δεν πρόκειται να πληροφορηθούμε τι είδους «τεχνογνωσία» επρόκειτο να λάβουν από τον υπουργό Παιδείας...

Ας σοβαρευτεί η κυβέρνηση και ας αντιληφθεί ότι δεν έχει άλλα περιθώρια για παιχνίδια. Οι εξελίξεις στα πανεπιστήμια είναι δραματικές. Δύο Σύγκλητοι, των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας, του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, έχουν παραιτηθεί, δεκάδες χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους αγωνιούν για το αν θα έχουν πανεπιστήμιο για να φοιτήσουν την επομένη της διαθεσιμότητας, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα φωνάζει «ώς εδώ». «Πάρτε πίσω τη διαθεσιμότητα» για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Είναι ο μόνος δρόμος για να γλιτώσουν από τον εφιάλτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL