Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Περισσότεροι οι νεκροί μας στην άσφαλτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Περισσότεροι οι νεκροί μας στην άσφαλτο

Του Κώστα Κάρη

Την Κυριακή στη 1 στο Σύνταγμα εκδήλωση Μνήμης για τα χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες θύματα των τροχαίων. Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα μαζί με κινήσεις ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζούς, ποδηλάτες, τις Μαμάδες στον Δρόμο και ένα πολύχρωμο πλήθος άλλων φορέων επιμένουν: δεν είναι νομοτέλεια οι θάνατοι στην άσφαλτο, υπάρχουν ευθύνες και υπάρχουν τρόποι να μειωθούν δραστικά.

Έχουν απόλυτο δίκιο. Και προσφέρουν πολλά σε όλους μας με την επιμονή τους. Η ασφαλής μετακίνηση και ο σεβασμός των θυμάτων των τροχαίων έχουν, πρέπει να έχουν απόλυτη κοινωνική και πολιτική προτεραιότητα. Και νομική και δικαστική.

Τα στατιστικά στοιχεία μας ειδοποιούν. Περιμέναμε μείωση λόγω κρίσης . Έχουμε μικρή στον αριθμό των ατυχημάτων και στους μήνες πριν το καλοκαίρι. Όμως ξαφνικά αυξάνεται η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τον Αύγουστο (του 2013) αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012! Αν μάλιστα προσέξουμε τη γεωγραφική κατανομή η πρώτη εικόνα μιλά για τις κυρίως τουριστικές περιοχές που έχουν αυξημένη κίνηση, και όπως συνάγεται, λιγότερη επιτήρηση. (Αύξηση νεκρών στην Κρήτη 100%, Νότιο Αιγαίο 167%, Δυτική Ελλάδα 183%, Δυτική Μακεδονία 153%).

Δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, 113 έχασαν τη ζωή τους και 153 βαριά τραυματίες. Ξέρουμε όλοι τις αιτίες και τις ευθύνες, κράτους και των επιθετικών οδηγών, που δεν μετρούν παιδιά, πεζούς, μητέρες. Όλοι τα ξέρουν. Και ξέρουν τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το διαρκές, ατελείωτο, έγκλημα.

Οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες σαν της Κυριακής, οι πεταλούδες στην άσφαλτο που μας θυμίζουν κάθε απώλεια είναι φωνές ανθρωπιάς και λογικής. Αξίζουν τη στήριξή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL