Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Ο φόρος ακινήτων φέρνει κατασχέσεις για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Ο φόρος ακινήτων φέρνει κατασχέσεις για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και τι διάβολος, τρικέρατος, με διχαλωτή ουρά και αβάσταχτη οσμή θειαφιού. Στο προσχέδιο του νόμου για τα ακίνητα που δόθηκε στη δημοσιότητα γράφει ότι οι βεβαιωμένοι φόροι θα είναι 3,24 δισ. ευρώ και οι φόροι που αναμένεται να εισπραχθούν θα φτάσουν μετά βίας στα 2,65 δισ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2014 θα καταφτάσουν ραβασάκια ύψους 3, 24 δισ. και από αυτά τα 590 εκατομμύρια δεν θα πληρωθούν ποτέ.

Πρόκειται για ποσό τεράστιο, που αντιστοιχεί στο 18% του συνολικού φόρου και πιθανότατα σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων. Οι έχοντες θα σπεύσουν να πληρώσουν τον φόρο όσο μεγάλος κι αν είναι, για να προστατεύσουν τα ακίνητά τους. Αυτοί που δεν θα πληρώσουν θα είναι όσοι δεν μπορούν, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 20% των οφειλετών δεν θα πληρώσει τον φόρο των ακινήτων, χωρίς να λέει τι πρόκειται να κάνει γι' αυτό. Θα τους χαρίσει τον φόρο; Σιγά μην τους τον χαρίσει. Θα ενεργοποιήσει τον νόμο; Προφανώς και θα ενεργοποιήσει τον νόμο και ο νόμος είναι σκληρότατος, προβλέπει άμεση κατάσχεση του ακινήτου, ακόμη και αν αυτό είναι η πρώτη κατοικία. Ναι, ο νόμος προστατεύει, προς το παρόν τουλάχιστον, την πρώτη κατοικία από τις τράπεζες, δεν τις προστατεύει όμως από το κράτος, που μπορεί να παίρνει τα σπίτια των ανθρώπων για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Ο Σαμαράς είπε στη Βουλή ένα ακόμη ψέμα. Είπε ότι το 2013 θα είναι το χειρότερο έτος για τους Έλληνες. Ψέμα ασύστολο. Το χειρότερο έτος θα είναι το 2014, έτος κόλαση, όπου θα ισχύουν όλα τα δεινά των προηγούμενων ετών, συν τα νέα δεινά, τα δεινά των κατασχέσεων. Ιδού το σκηνικό: Από την 1.1.2014 απελευθερώνονται οι κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες, μέτρο που θα θέσει σε κίνδυνο 65.000-180.000 πρώτες κατοικίες και προς τα μέσα του έτους θα αρχίσουν να έρχονται τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, δεν θα εξοφληθούν σε ποσοστό 18%, φέρνοντας και άλλες κατασχέσεις.

Βάλτε και τις κατασχέσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία που ξεκινούν οσονούπω, δεν θα ξέρουμε ποιος θα μας πρωτοπάρει το σπίτι, ο έφορος, ο τραπεζίτης, το ταμείο. Εκτός κι αν προλάβουμε την τελευταία στιγμή να τους διώξουμε από το σπίτι το δικό τους, από το ευκλεές Μέγαρο του Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL