Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Τα θύματα της Δεξιάς σε αφίσα του ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα θύματα της Δεξιάς σε αφίσα του ΠΑΣΟΚ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ

Είδα την αφίσα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και προς στιγμή νόμισα ότι διαφημίζει αναδρομική έκθεση των φόνων που έχει κάνει η Δεξιά και μάλιστα εν καιρώ- υποτιθέμενης έστω- Δημοκρατίας. Λίγο έλειψε να πάω μέχρι την Εθνική Πινακοθήκη, για να δω πώς σκότωσε το κράτος και το παρακράτος της Καραμανλικής ΕΡΕ τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, πώς δολοφόνησαν οι βασιλόφρονες αποστάτες του Νόβα και του Μητσοτάκη το νεολαίο των Λαμπράκηδων Σωτήρη Πέτρουλα στα Ιουλιανά, πώς ξέκαναν με λοστό οι ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ του Καλαμπόκα και του Μητσοτάκη (πάλι ο Μητσοτάκης;) τον δάσκαλο Νίκο Τεμπονέρα, πώς μαχαίρωσαν τον αντιφασίστα ράπερ Παύλο Φύσσα οι χρυσαυγίτες και μάλιστα την περίοδο που η Ν.Δ. τους καλούσε να σοβαρευτούν, για να γίνουν δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Είναι προφανές ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έβγαλε την αφίσα για να υποδηλώσει τον πολιτικό δεσμό της με τους απεικονιζόμενους νεκρούς, για να πείσει ότι είναι μέρος του αριστερού- δημοκρατικού κινήματος, έτσι όπως το γνωρίζουμε από το 1960 μέχρι σήμερα. Σιγά τα ωά. Σιγά μην είναι μέρος του κινήματος αυτοί που στήριξαν τον Σημίτη των σκανδάλων, τον Γιώργο των Μνημονίων, τον Παπαδήμο των τραπεζιτών. Σιγά μην έχουν σχέση με τον Λαμπράκη, τον Πέτρουλα, τον Τεμπονέρα αυτοί που εδώ και δεκαπέντε μήνες έχουν γίνει κολαούζοι του Σαμαρά, του Βορίδη, του Φαήλου, του Γεωργιάδη, των επιγόνων δηλαδή της Δεξιάς που δολοφόνησε τον Λαμπράκη, τον Πέτρουλα, τον Τεμπονέρα. Σιγά μην έχουν την παραμικρή σχέση με τον αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλο Φύσσα τα φλωράκια του Βενιζέλου και της Αφροδίτης Αλ Σαλέχ.

Ακόμη κι έτσι όμως, η αφίσα έχει αξία. Αποκαλύπτει την ενοχή κάποιου κομματιού του ΠΑΣΟΚ για την κατάντια της συγκυβέρνησης με τη χειρότερη Δεξιά που έχει γνωρίσει ο τόπος τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ενοχή όχι για το παρόν, σιγά μην έχουν πρόβλημα ο Βενιζέλος και ο ΓΑΠ να συνυπάρξουν με τον Σαμαρά, αλλά για το απώτατο παρελθόν τους, για τις απαρχές του κόμματός τους, τότε που ανήκαν ακόμη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο δημοκρατικό κέντρο.

Η ενοχή δεν αλλάζει τα πράγματα, δεν αμβλύνει την υποκριτική στάση, ο Αντρέας δεν μπορεί να ξεπλύνει τα αμαρτήματα κανενός. Κι όμως, επιμένω, η επιλογή της αφίσας έχει την αξία της, κυρίως επειδή κάνει χαλάστρα στον Βενιζέλο. Κάνει ό, τι μπορεί ο Βαγγέλης για να στηρίξει τον Σαμαρά μπας και σώσει το τομάρι του κι έρχονται τα μειράκια να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα θύματα της Δεξιάς. Σκεφτείτε πόσο άσχημα νιώθουν οι αντώνηδες, οι φαήλοι, οι βορίδηδες, οι μπαλτάκοι, αυτοί που καταδικάζουν τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όταν βλέπουν να μοστράρεται στους δρόμους το αίμα που έχουν χύσει οι προπάτορές τους.

Όταν διαβάζουν και το σύνθημα, το «Σήμερα πεθαίνει ο φασισμός», τους λούζει κρύος ιδρώτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL