Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Συνενοχή φοροαπαλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Συνενοχή φοροαπαλλαγής

Του Κώστα Κάρη

Πλησιάζει η 1.1 και ξανάρχισαν οι πιέσεις για τη φοροαπαλλαγή. Ποια; Μα τη μεγάλη. Του Χρηματιστηρίου. Από το 2010 έχει ψηφιστεί νόμος για τον λεγόμενο φόρο υπεραξίας και όλο το σύστημα του χρηματοπιστωτικού κέρδους επιβάλλει κάθε εξάμηνο αναβολή του νόμου!

Ο νόμος του 2010 καθιερώνει το ελάχιστο: τα κέρδη στα Χρηματιστήριο -δηλαδή όταν πουλάς μια μετοχή ακριβότερα από όσο την αγόρασες- να φορολογούνται με 20%. Σημειώστε ότι σήμερα τα κέρδη δεν φορολογούνται καθόλου, δεν μπαίνουν στο Ε1!

Κάθε εξάμηνο οι αρχές και οι παράγοντες της Χρηματαγοράς και οι Τράπεζες -οι περισσότεροι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, από τους φόρους που οι άλλοι πληρώνουν...- ξεσηκώνουν φασαρία και πιέζουν και καταφέρνουν τη "δίκαιη" φοροαπαλλαγή κερδών! Προσέξτε, δεν πρόκειται για κέρδη που επενδύονται παραγωγικά, αλλά καθαρά για εισόδημα που φοροαπαλλάσσεται!

Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Κ. Μποτόπουλος, είπε ότι ο φόρος είναι "υπερβολικά βαρύ" φορτίο για τους επενδυτές! Και να περιμένουμε ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση.

Γιατί είναι πολλά τα εκατομμύρια. Αν εφαρμοστεί ο φόρος, πιθανόν το Δημόσιο να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια, καθώς και ο δείκτης έχει ανέβει πολύ και υπάρχουν μετοχές με μεγάλη αύξηση.

Η ουσία είναι ότι το σύστημα του Χρηματιστηρίου αρνείται να μετάσχει στα φορολογικά βάρη σε τόσο δύσκολη φάση για τη χώρα και τους πολλούς. Και οι κυβερνήσεις γίνονται συνένοχες.

Δεν πρόκειται μόνο για πλήγμα στα έσοδα, κατάφωρη αδικία και σκανδαλώδες προνόμιο, αλλά και για κρατική πριμοδότηση της κερδοφορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου σε βάρος εκείνου που επενδύεται στη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες.

Έως πότε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL