Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ιδού ο Μεσσίας έρχεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδού ο Μεσσίας έρχεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δεν σκέφτεται πριν μιλήσει και, παρασυρόμενος από τον ναρκισσισμό του ή και τον πανικό του, καταφεύγει σε λεκτικά σχήματα για να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και πολιτικού σχεδίου. Σε προηγούμενη ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είχε ανακαλύψει την "ετερογονία των σκοπών", διαστρέφοντας την έννοια.

Χθες, στην προσπάθειά του καταρρίψει αυτό που ο ίδιος ονόμασε "μεσαία δημοσκοπική πόλωση", επέκρινε τον Φ. Κουβέλη διότι άσκησε κριτική στους "δύο πόλους" και του υπενθύμισε ότι υπάρχει και τρίτος. Προς έκπληξη των παρισταμένων βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος παρομοίασε τον πόλο της Κεντροαριστεράς με την ευαγγελική περιγραφή της Εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα "επί πώλου όνου". Ώστε, λοιπόν, ο περιβόητος υπό συγκρότηση τρίτος πόλος είναι κάτι σαν γαϊδούρι; Αν δεχθούμε την ερμηνεία του Ευαγγελίου, ο όνος της Κυριακής των Βαΐων αποτελεί σύμβολο ταπεινότητας. Πιστεύει, άραγε, ο Βενιζέλος ότι μπορεί να διεκδικήσει και αυτό τον τίτλο; Ή μήπως θεωρεί εαυτόν ενσάρκωση του Ιησού Χριστού, μεταβαίνοντος στο εκούσιον πάθος; Είναι, άραγε, η παρομοίωση άλλη μία εκδήλωση υποσυνείδητου πολιτικού μεσσιανισμού; Ο κ. Βενιζέλος θα αγνοεί, φυσικά, ότι το "αγαθό ζωντανό", σε αντίθεση με το "πολεμόχαρο άλογο", δεν εξυπηρετεί τη ματαιόσπουδη παρουσία των λογής - λογής ψευδο-Μεσσιών.

Είναι, όμως, τόσο παράταιρη η αναφορά Βενιζέλου στον "άλλο πώλο", που προδίδει την πολιτική αμηχανία και τον πανικό του. Χρειάστηκε μόνον η όψιμη απάντηση Κουβέλη ότι δεν συγκροτείται πόλος της Κεντροαριστεράς μαζί με τη Δεξιά για να καταφύγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κυριακή των Βαΐων! Ακριβώς, αυτή η άσχετη πολιτική παρομοίωση μας επιτρέπει να προχωρήσουμε κι εμείς σε ανάγνωσή της ποιητική αδεία.

Ενθυμούμεθα το ψευδοχρονικό "Πώς θα συνευρεθείς με δέσποινα επί ίππου ή πώλου όνου". Διαβάζουμε: "Άρχεψε με τον ίππον εστρωμένον καλά και κάθου μετ' αυτής εις μονόσελλαν, θέλεις διάσελα, θέλεις γυναικεία, αμή φρόντιζε να λαμπρύνονται τα γεννητικά σου και κατά τον τριποδισμό να κυματίζονται αφελώς (...). Τότε, ανακυβίσου επί του ίππου και θέσε κολλητά τα χείλη σου είτε εις το αιδοίον της δέσποινάς σου, είτε εις τον εχίνον τον μελανόν, ως θα τρίβεται και θα λειαίνει καθυγρασμένος εις την ράχην όπου σας κουβαλά (...) Ευλόγησον τότε τον Κύριόν σου ότι σε ηξίωσε να συνευρεθείς και να ρεύσεις εκεί όπου μόνον οι άγαν καθαροί και οι ιερακογεννημένοι συνευρίσκονται". Και ο επίκαιρος Συναξαριστής επιλέγει: "Δυνατόν να γένη τούτο και επί πώλου όνου. Αμή σύντης το ζώο τούτο δεν είναι από μόνον του ικανόν δια πτήσεις υψηλάς, ξύστρισε τον ταπεινόν πώλον καλά να λαμπρυνθή, όσον γένεται, και δέσε εις τα ιερά πλευρά του επτά φοινικίδια, ήγουν βαϊτάκια λατρευτικά".

Είναι προφανές ότι ο Ευ. Βενιζέλος ενοράται έναν τέτοιον πόλο; Δεν θα χάσει ο άνθρωπος, συνταξιοδοτούμενος από την πολιτική. Θα γίνει ένα κακέκτυπο Πάγκαλου. Επί πώλου όνου...

ΥΓ.: Ο Ψευδοσυναξαριστής του λογοτεχνικού κειμένου είναι ο φιλόλογος και λογοτέχνης Γιώργος Γιατρομανωλάκης, διαπρεπής υποστηρικτής της Κεντροαριστεράς.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL