Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Τώρα, για τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Τώρα, για τα ασφαλιστικά ταμεία

Του Κώστα Κάρη

Υπάρχει μια κυρίαρχη αυτοκαταστροφική στάση απέναντι σε μεγάλα προβλήματα: Έχει ο Θεός! Κάτι θα γίνει και θα τη γλιτώσουμε! Όμως δεν έγινε έτσι...

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε δραματική επιδείνωση βρίσκεται η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Το όλο σύστημα ήταν βασισμένο στον δανεισμό μέσω του κράτους. Δεν υπήρχε, ούτε σήμερα υπάρχει σχέση, αυστηρή, δεσμευτική, ανάμεσα στις εισφορές των ασφαλισμένων και τις απολαβές. Ούτε με τα αποθεματικά, το οποία πλέον έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα με το κούρεμα του κρατικού χρέους. Οι βασικές διακρίσεις ύψους στις συντάξεις και στις παροχές γίνονταν μέσω του μηχανισμού των πολλών ταμείων -τα ευγενή κ.λπ.- των οποίων τα ελλείμματα κάλυπτε -άνισα- ο προϋπολογισμός. Κι αυτό όμως το καθεστώς δεν υπάρχει σήμερα, διατηρούνται μόνον λίγες περιπτώσεις.

Άρα, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να σταθούν -να προσφέρουν κάπως αξιοπρεπείς συντάξεις- μόνον με τη κρατική επιδότηση και τις εισφορές που μαζεύουν και βεβαίως με οικονομία στη διαχείριση και ελέγχους.

Δηλαδή η επιβίωση των ταμείων και η αναγκαία αύξηση των απαράδεκτα χαμηλών συντάξεων πρέπει να στηριχθεί κυρίως στα έσοδα τα δικά τους και του προϋπολογισμού.

Αν επειγόντως δεν αυξηθούν τα έσοδα, δεν μπορούν να σταθούν τα ταμεία. Και θα κόβουν συνέχεια. Λύση δεν θα υπάρξει από κάποιον άλλο. Πρέπει να γίνουν σκληρές επιλογές και με μέγιστη επιμονή να τηρηθούν. Και στην συλλογή των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Και όλα αυτά σε συνθήκες ύφεσης! Μήπως είναι ακατόρθωτο; Αναμφίβολα υπάρχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εισφορές. Αυτοί πρέπει να διευκολυνθούν. Και για να μείνουν στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα και για να συμβάλουν όσο μπορούν. Η μέθοδος να πετάγονται εκτός καλύψεων εκατοντάδες χιλιάδες είναι χωρίς προοπτική - σύντομα θα προκαλέσει τεράστια κόστη.

Ο φορολογικός και ο ασφαλιστικός μηχανισμός είναι υποχρεωμένος να αυξήσει τους ελέγχους στους μεγάλους οφειλέτες - όχι να κόβει πρόστιμα που δεν πληρώνονται. Να βρει τρόπο να τους επιβάλει την πληρωμή, σταδιακή, των υποχρεώσεών τους. Τώρα. Όχι αύριο. Γιατί βαδίζουμε στα ασφαλιστικά ταμεία όπως βαδίζαμε το 2009 στο δανειακό αδιέξοδο. Και τότε δεν έγινε τίποτα για να προληφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL