Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Η πρόκληση στη Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Η πρόκληση στη Ευρώπη

Του Κώστα Κάρη

Την Τρίτη, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, επιβεβαίωσαν ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -την συνισταμένη της πολιτική της εξέφρασαν- αρνείται να αποδεχθεί το κεντρικό κοινωνικό χαρακτηριστικό της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνον εδώ.

Επιχειρήματα -μερικές φορές και ισχυρά- έχουν για το έλλειμμα, για τα ανακριβή στοιχεία, για την παρελθούσα δεκαετία, για τη φοροδιαφυγή. Όμως δεν έχουν κανένα για την τεράστια ανεργία -αποτέλεσμα της επιλογής να κλείνουν επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει αντίδραση- για τη σχεδιασμένη σούπερ ύφεση. Για τη μεγάλη κοινωνική αδικία της πολιτικής που εφαρμόζεται. Και σιωπούν γι' αυτήν. Είτε γιατί δεν ξέρουν τι να πούν, είτε γιατί πιστεύουν ότι είναι νομοτελειακή. Όταν τους στριμώξουν ευσυνείδητοι ευρωβουλευτές ή δημοσιογράφοι, ρίχνουν την ευθύνη στην Αθήνα, σαν αθώοι παρατηρητές.

Η κοινωνική και οικονομική αδικία είναι ο ενεργός πυρήνας των αντιδράσεων, παντού. Η ανισότητα στα βάρη, το βόλεμα των ήδη βολεμένων, τα πλήγμα στους ανθρώπους που δούλεψαν τόσα χρόνια. Η αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και των ελλειμμάτων γίνεται -όσο γίνεται- άδικα. Ουσιαστικά είναι η μεγάλη βαθιά διαίρεση στα δύο βασικά πολιτικά ρεύματα της Ευρώπης που έρχεται από παλιά.

Η συντηρητική, υποστήριξη της προτεραιότητας του κέρδους, σε σύγκρουση με τη σοσιαλιστική, που προτάσσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το γεγονός ότι ορισμένες αξίες και λέξεις έχουν φθαρεί στην Ελλάδα του υπερδανεισμού πρέπει να το παίρνουμε υπόψη, αλλά δεν σβήνει τη διαφορά των δύο βασικών αντιλήψεων.

Δηλαδή, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο από το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της Ευρώπης και της Ε.Ε.: πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά και συμμαχιών υπέρ των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, των συνταξιούχων. Από αυτή τη σκοπιά, οι επερχόμενες ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία. Να φέρουν στο προσκήνιο μια μεγάλη, ευρεία συμμαχία κοινωνικής δικαιοσύνης, μακριά από εθνικές αναδιπλώσεις, που είναι η πασίγνωστη προπαγάνδα λαϊκότητας για να προωθηθούν πολιτικές αδικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL