Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Τα βίντεο του τρόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Τα βίντεο του τρόμου

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ

Η Ελληνική Αστυνομία ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα το βίντεο με το μακελειό στο Νέο Ηράκλειο, για να το δει ο κόσμος και να βοηθήσει στη σύλληψη των δραστών. Ο κόσμος είδε το βίντεο και το μόνο που διέκρινε ήταν κάτι σκιές που κινούνταν στο σκοτάδι και που ήταν αδύνατον να τις αναγνωρίσεις, ακόμη κι αν διέθετες υπέρυθρες ακτίνες ενσωματωμένες στους οφθαλμούς σου.

Η Ελληνική Αστυνομία γνώριζε ότι το βίντεο δεν μπορούσε να συμβάλει επ' ουδενί στη διαλεύκανση της υπόθεσης, παρ' όλα αυτά το έδωσε στη δημοσιότητα, διότι στόχος δεν ήταν η διαλεύκανση, στόχος ήταν ο τρόμος. Ήξερε ότι με το που θα το πάρουν το βίντεο στα χέρια τους τα κανάλια θα εφαρμόσουν την παλιά τους τέχνη κόσκινο. Θα το παίξουν τριακόσιες φορές, θα το σπικάρουν με τρόπο μελοδραματικό, σαν να βλέπεις όπερα του Καρβέλα τραγουδισμένη από τη Βίσση, θα το αναπαραστήσουν με γελοία γραφικά, θα το πλαισιώσουν με αποκλειστικές πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική.

Μετά έσκασε από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και το δεύτερο βίντεο, αυτό που δείχνει καρέ-καρέ και σε γκρο- πλαν τις δολοφονίες και η επέλαση του τρόμου ολοκληρώθηκε. Πού το βρήκε ο Τριανταφυλλόπουλος το δεύτερο βίντεο; Η Αστυνομία λέει ότι δεν του το έδωσε αυτή, η Χρυσή Αυγή λέει, διά του Παναγιώταρου, ότι ούτε αυτή του το έδωσε. Ποιος το έδωσε τελικά; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ κρίσιμη, γιατί χωρίς το δεύτερο βίντεο, το εξόχως σοκαριστικό δεύτερο βίντεο, το σκηνικό της φρίκης δεν θα μπορούσε να στηθεί.

Και γιατί να μην τα δείξουμε τα βίντεο; Γιατί να μη δούμε με τα μάτια μας τα καθάρματα που έριξαν χαριστική βολή σε ανθρώπους που κείτονταν στον δρόμο ετοιμοθάνατοι; Όσο πιο σκληρή είναι η εικόνα, τόσο μεγαλύτερη η αποστροφή για τους δολοφόνους. Η αποστροφή για τους δολοφόνους ήταν δεδομένη και χωρίς την εικόνα. Αυτό που επιτυγχάνει η εικόνα είναι η προσωπική εμπλοκή του τηλεθεατή, που βλέπει τον νεκρό στο πεζοδρόμιο και σκέφτεται ότι ο επόμενος νεκρός μπορεί να είναι ο ίδιος. Δεν το σκέφτεται καν, το νιώθει ενστικτωδώς, το κουβαλάει μαζί τους ως φόβο που κινείται ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο. Τις είδα τις σφαίρες, τους είδα τους νεκρούς, χθες ήταν η σειρά τους, αύριο μπορεί να είναι η δική μου. Εκείνοι που έδωσαν τα βίντεο στη δημοσιότητα γνώριζαν ότι η νοσηρή περιέργεια για τη θέαση του κακού θα τα έκανε ανάρπαστα. Τα βίντεο έγιναν όντως ανάρπαστα και έτσι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ψυχολογική επιχείρηση μαζικής καταστολής που είχε ενεργοποιηθεί από το απόγευμα της Παρασκευής.

Και μια ασήμαντη λεπτομέρεια: Τα βίντεο δόθηκαν στη δημοσιότητα την παραμονή της απεργίας, αλλά τούτο, όπως σπεύσαμε να διευκρινίσουμε εξ αρχής, δεν είναι παρά μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL