Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για ποινικοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για ποινικοποίηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Το δρόμο της ποινικοποίησης της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στρώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν κατάφερε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και των υπολοίπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που συνεχίζουν τη μάχη για να μην περάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με την ενεργή στήριξη των Συγκλήτων, των συλλόγων ΔΕΠ και των φοιτητών, έχουν καταφέρει μέσα από τον συντεταγμένο απεργιακό τους αγώνα να αφήσουν τον υπουργό Παιδείας χωρίς «λίστα διαθεσιμότητας».

Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο, ο υπουργός Παιδείας με ανακοίνωσή του την Πέμπτη το απόγευμα άρχισε να προλειαίνει το έδαφος για το νέο χτύπημα, διαπιστώνοντας ότι «μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά». Υπογραμμίστε τη λέξη «καταχρηστικά», διότι απ' ό,τι φαίνεται θα την ξαναδείτε τις επόμενες ημέρες στην προσφυγή που ετοιμάζεται με αίτημα να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων.

Η προσφυγή που δεν αποκλείεται να κατατεθεί από κάποιον αγανακτισμένο γονιό, υποτίθεται ότι θα απαντήσει στην «αδυναμία» ή την «ανοχή» των πρυτανικών αρχών να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη. Ήδη ο Κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει από τους πρυτάνεις και τα συμβούλια των ιδρυμάτων να ασκήσουν τις «αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα». Δεδομένου ότι ουδείς Νόμος περιγράφει τέτοιου είδους αρμοδιότητες, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει από μόνο του ή με τη βοήθεια κάποιου... αγανακτισμένου, να λύσει την απεργία χρησιμοποιώντας τη γνωστή σπάθα της επίκλησης του δημοσίου συμφέροντος. Άλλωστε και η ΔΑΠ προαναγγέλλει ότι αναλαμβάνει δράση...

Το δίλημμα του υπουργείου Παιδείας είναι ο χρόνος εκδήλωσης της κίνησης καταστολής. Αν δηλαδή θα εκδηλωθεί κάτι εντός του Σαββατοκύριακου, όπως στην περίπτωση των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή αν θα υπάρξει αναμονή μέχρι τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα συνέλθει αύριο προκειμένου να εξετάσει την αίτηση αναστολής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα των 1.349 υπαλλήλων, την οποία κατέθεσαν τα οκτώ πληττόμενα πανεπιστήμια.

Στις πολυσέλιδες εκθέσεις τεκμηρίωσης των θέσεων τους, τα πληττόμενα ιδρύματα αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες του μέτρου, ενώ κάνουν φύλλο και φτερό τη μελέτη του υπουργείου Παιδείας πάνω στην οποία στηρίχτηκε για να τεκμηριώσει την ύπαρξη «πλεονάζοντος» προσωπικού.

Ενισχυτικά, πάνω από 250 διδάσκοντες του ΕΜΠ συνυπογράφουν επιστολή την οποία απέστειλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας ότι οι καταργούμενες θέσεις διοικητικού προσωπικού στο ΕΜΠ είναι είτε απόρροια μιας εσφαλμένης μεθοδολογίας, είτε προϊόν μιας διαδικασίας με προαποφασισμένο αριθμητικό αποτέλεσμα. Το ΕΜΠ, τονίζουν τα μέλη ΔΕΠ, είναι σαφώς υποστελεχωμένο, με βάση τα στοιχεία της διεθνούς πραγματικότητας και η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας θα το οδηγήσει «αντικειμενικώς σε πλήρη αδυναμία ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας και παροχής διδακτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου».

Η έκθεση του υπουργείου προκάλεσε και τα ειρωνικά σχόλια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τους δείκτες του υπουργείου Παιδείας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έπρεπε να έχει μόνο 20 διοικητικούς υπαλλήλους στο σύνολό του, ενώ ορισμένα ΑΕΙ δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου διοικητικούς υπαλλήλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL