Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Ξανά, ας το επαναλάβουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Ξανά, ας το επαναλάβουμε

Του Κώστα Κάρη

Ξαναρχίσαμε τα ίδια. Η κρίση στη σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα -φαίνεται ότι κυρίως αφορά τις σχέσεις με την ηγεσία της Κομισιόν- που ανεβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες, ξανάφερε στο προσκήνιο τους προβληματισμούς και τις υποδείξεις για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η πιο "μαλακές" εκδοχές μιλούν για προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Τι είδους προετοιμασία έχουν στον νου τους; Να τυπωθεί μυστικά νόμισμα; Ή να εμποδιστεί η έξοδος των κεφαλαίων; Ουσιαστικά εννοούν να συνηθίσουμε όλοι -και το κράτος- στην ιδέα της εξόδου από την ΕΕ. Για να μην αντιδράσουμε όταν άλλοι το επιβάλουν;

Ας το επαναλάβουμε. Στις σημερινές συνθήκες εθνικό νόμισμα θα σημάνει νέα ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Ο μηχανισμός δεν θα είναι οι περικοπές μισθών, αλλά ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός - που θα τροφοδοτείται από την ανασφάλεια και τη συνεχή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το μικρό μέγεθος της παραγωγικής βάσης της χώρας, η κερδοσκοπία και η κρίση με την Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε ελλείψεις αναγκαίων αγαθών με τις γνωστές συνέπειες. Θα έχει ήδη προηγηθεί η μεταφορά των κεφαλαίων των ισχυρών - που πάντα ξέρουν τις αποφάσεις πριν από μας. Η ιδέα του υποτιμημένου νομίσματος είναι μία. Η ενίσχυση των κερδών χάρη στην υποαμειβόμενη εργασία.

Για να υποστηριχθεί η έξοδος από το ευρώ δεν αρκεί η καταγγελία της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της ηγεσίας της Ε.Ε. Πρέπει να δειχθεί ότι η κατάσταση με το εθνικό νόμισμα θα είναι καλύτερη και όχι χειρότερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL