Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Όταν κλείνει ένα θέατρο, ανοίγει μια φυλακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Όταν κλείνει ένα θέατρο, ανοίγει μια φυλακή

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η Αστυνομία μπήκε στο κτήριο, άρπαξε τους δύο νεαρούς που βρίσκονταν μέσα, τους στοίβαξε στο τμήμα και το πρωί τους κουβάλησε στο Αυτόφωρο, που τους παρέπεμψε σε τακτική δίκη, με τις κατηγορίες της παραβίασης σφραγίδας και της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης. Σιγά τις κατηγορίες, θα μου πείτε. Σε άλλες περιπτώσεις, θα ήταν όντως «σιγά τις κατηγορίες», στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η σφραγίδα που παραβιάσθηκε και η ειρήνη που διαταράχθηκε ήταν αμφότερες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι εφτά φορές πιο φονικό από τον Γκοτζίλα και δώδεκα φορές πιο αιμοβόρο από το Άλιεν.

Το κτήριο στο οποίο μπήκε η Αστυνομία ήταν το Εμπρός, το παλιό τυπογραφείο της ομότιτλης εφημερίδας, που αργότερα έγινε ίσως το σπουδαιότερο θέατρο της Αθήνας, με τις εξαίσιες παραστάσεις του Μπαντή και του Καταλειφού. Οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν ήταν μέλη του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός και είχαν μπει στο κτήριο για να κάνουν πρόβα. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου, που πριν από ενάμιση μήνα είχε σφραγίσει το Εμπρός και τώρα μήνυσε τους δύο ηθοποιούς, προκαλώντας τη σύλληψή τους.

Η κακιά μοίρα έφερε στο σφαγείο του ΤΑΙΠΕΔ το ιστορικό κτήριο του Εμπρός, όπως και εκατοντάδες άλλα κτήρια της Αθήνας. Κτήρια ζωντανά, αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα κάποια εξ αυτών, με τις μνήμες να κυλούν στους τοίχους τους, όπως το αίμα κυλάει στις φλέβες. Κτήρια που πλέον έγιναν αριθμοί, έγιναν ποσά και πωλούνται στους ιδιώτες, για να εξοφληθούν οι δανειστές. Κτήρια σαν κάποια από τα 261 που πουλήθηκαν κοψοχρονιά στη Eurobank και μετά ξανανοικιάστηκαν από το Δημόσιο σε τιμές άκρως συμφέρουσες για τον αγοραστή, που σε λίγα χρόνια θα έχει πάρει τα λεφτά του πίσω.

Κανείς δεν τα βάζει με το ΤΑΙΠΕΔ, αγαπητοί συλληφθέντες, κι αν τα βάζει, δεν ζει αρκετά για να το διηγηθεί στα παιδιά του. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το μέγα σύμβολο των χρόνων του Μνημονίου, το σύμβολο του κυνισμού, της αρπαγής, της εκποίησης. Εσείς σπάσατε τη σφραγίδα του συμβόλου και τη σπάσατε για να παίξετε θέατρο, πράξη εξ ορισμού ανατρεπτική. Και τι θέατρο. Θέατρο αυτοδιαχειριζόμενο, θέατρο ελεύθερο, θέατρο που το αγκάλιασαν οι κάτοικοι της περιοχής. Διπλό και τρίδιπλο το έγκλημά σας. Ανάλογη θα είναι, φοβάμαι, και η ποινή σας.

Το Εμπρός θα πουληθεί και τα χρήματα θα πάνε για να εξοφληθεί ενδεχομένως κάποιος Τεξανός κερδοσκόπος, που είχε αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τουλάχιστον αυτό θα έχει κάποιο γούστο, γιατί στο κτήριο αυτό είχε ανέβει το 1992 σε σκηνοθεσία του Μπαντή και με πρωταγωνιστές τον Καταλειφό, τον Κέντρο και τον Τάρλοου «Ο Αμερικανός Βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ, ένα έργο που ταυτίζει την επιχειρηματικότητα με την εγκληματικότητα, που περιγράφει έναν αποτρόπαιο κόσμο τραπεζιτών και χρηματιστών.

Θα είναι η γλυκόπικρη εκδίκηση των ηττημένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL