Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η ζωγραφική ως καυστικό πολιτικό σχόλιο, παρωδία, οργή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η ζωγραφική ως καυστικό πολιτικό σχόλιο, παρωδία, οργή

Του Κοσμά Κέφαλου

Ο θυμός, η αγανάκτηση και η οργή που προκάλεσε η δολοφονία του 15χρονου μαθητή τον Δεκέμβριο του 2008 από πυρά ειδικού φρουρού και η κοινωνική αναταραχή που ακολούθησε, καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε με τη χρεωκοπία της Lehman Brothers και προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα, ήταν το έναυσμα για την εικαστικό Έλενα Ακύλα να αποτυπώσει τη γενικότερη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος με τρόπο άμεσο, αποκαλυπτικό, αλλά και σαρκαστικό.

Η ενότητα των έργων με τον τίτλο artwork and ephemera, άρχισε το 2009 και ολοκληρώθηκε τώρα. Η Έλενα Ακύλα (http://elenakyla.wordpress.com) ενδιαφέρεται για την εννοιολογική τους διάσταση, την επικοινωνία με το κοινό.

«Στη σειρά έργων artwork and ephemera δεν 'διαβάζουμε' για την κρίση, στροβιλιζόμαστε μέσα σε αυτή», γράφει η κοινωνιολόγος Κατερίνα Νασιώκα: «Είναι στην ουσία μια ζωγραφική παραγωγή της ιστορικότητας διαφορετικών επιπέδων της πραγματικότητας, τα οποία θέτει σε διάλογο. Η παράθεση αυτή ξεκινά ήδη από την υλικότητα των έργων ως διαδικασία: η φωτογραφία-ντοκουμέντο ενός γεγονότος δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα ως απόδειξη της αντικειμενικής διάστασης του πραγματικού· το εφήμερο ντοκουμέντο φωτοτυπείται· η φωτοτυπία επιζωγραφίζεται».

Ο επισκέπτης συναντά σε κάθε του βήμα μια διαφορετική αποτύπωση: Διαπραγματεύσεις για εθνικά ζητήματα, ανταγωνισμός υπερδυνάμεων, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, γκροτέσκες φωτογραφικές πόζες πολιτικών αρχηγών, κατάρρευση ασφαλιστικών ταμείων, απολύσεις, συμπίεση του μισθού, κοινωνικές διεκδικήσεις και εξεγέρσεις, αλλά και -ως αποθέωση της φαντασμαγορίας του εμπορεύματος- η κυρία στο σούπερ μάρκετ που στέκεται στο ταμείο έχοντας στο καλάθι της έναν Τουλούζ-Λοτρέκ!

Σύμφωνα με τη Μιρέλλα Λεγάκη, η οποία φιλοξενεί την έκθεση, «για την Έλενα Ακύλα το σημαντικό εδώ είναι το εννοιολογικό παιχνίδι, η απόδοση της σκέψης, της ανησυχίας για τη χαμένη μας αίσθηση συλλογικότητας αλλά και η προσδοκία για μια υγιή αντίδραση, η αφύπνιση και το κίνητρο για έναν πιο αληθινό κόσμο».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται απόψε, από τις 6 το απόγευμα και μετά, στη γκαλερί pro-art (Καλλιδρομίου 30, τηλ 6976880408, www.proart.gr). Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 5-8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ.-2 μ.μ., μέχρι 29 Νοεμβρίου.

Στο αφελές ερώτημα «γιατί εγώ, ο άσχετος, να επισκεφθώ την έκθεση;», η καλλιτέχνις απαντά: «Η συγκεκριμένη ενότητα έργων έχει άμεση σχέση με την επικαιρότητα και επαφή με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι η θεματολογία των έργων τον αφορά άμεσα, τόσο τον ίδιο όσο και την καθημερινότητά του. Ο τίτλος artwork and ephemera παραπέμπει στη δημοπρασία Lehman Brothers: Artwork and Ephemera Collection, κατά την οποία βγήκαν σε πώληση έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα που κοσμούσαν τους τοίχους και τα γραφεία της. Ένα από τα αντικείμενα της δημοπρασίας ήταν η ταμπέλα που πάνω της αναγράφονταν οι αρχές της τράπεζας: Είμαστε μια εταιρεία με αταλάντευτη αφοσίωση στους πελάτες μας, στους μετόχους μας και στους ανθρώπους μας».

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL