Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Υπερεθνική μάχη προστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερεθνική μάχη προστασίας

του Κώστα Κάρη

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το τεράστιο δίκτυο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των υπηρεσιών των ΗΠΑ σε όλο το κόσμο, με βάση τα στοιχεία του Σνόουντεν, επιβεβαιώνουν αυτά που ακούγαμε, τις δραματικές προβλέψεις και προειδοποιήσεις από δεκαετίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ -κυρίως, αλλά δεν είναι η μόνη- συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες πληροφορίες. Όχι μόνον για τους πολιτικούς και τους άλλους στρατούς, αλλά και για εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.

Κατά πρώτον, το κάνουν επειδή μπορούν. Για την ακρίβεια οι εξουσίες δεν μπορούν να μη το κάνουν όταν έχουν τη τεχνική δυνατότητα. Δεύτερον, χρησιμοποιούν πραγματικές απειλές για να αποσπάσουν συναίνεση σε περιορισμένα προγράμματα παρακολουθήσεων, τα οποία μετά με κάθε τρόπο διευρύνουν μυστικά. Δημιουργούν έναν υπερμηχανισμό τον οποίο πιστεύουν πως μπορούν να ελέγξουν. Κάθε τόσο, όμως, η συνείδηση ορισμένων ανθρώπων εξεγείρεται και με τόλμη ζηλευτή αποκαλύπτουν πολλά. Οι αποκαλύψεις με βάση τα στοιχεία Σνόουντεν δεν έχουν διαψευστεί στο ελάχιστο.

Η παρεμπόδιση του εκτροχιασμού αυτού είναι και επείγουσα και δύσκολη. Έχει αποδειχθεί ότι τα άλλα κράτη δε πρόκειται να παρεμβάλουν ισχυρά εμπόδια προστασίας των ελευθεριών απέναντι στις παρακολουθήσεις. Μόνον πρόσκαιρα αντιδρούν, ή σιωπούν. Να κάνουν τα ίδια θέλουν, αν μπορούν. Δεν εγκλωβίζεται σε μικρό εθνικό πλαίσιο το πρόβλημα, ούτε βεβαίως η αντιμετώπισή του. Μόνον ευρέα αντιπροσωπευτικά όργανα εκατομμυρίων πολιτών, διεθνείς μη κυβερνητικές πρωτοβουλίες και ο Τύπος μπορούν να αντισταθούν. Μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, έδωσαν και δίνουν τον αγώνα τους. Υπήρχαν και υπάρχουν ελπίδες ότι η Ευρωβουλή θα παίξει τον ρόλο της, σε πείσμα των ισχυρών χωρών.

Εκεί είναι το πεδίο που μπορούν να οργανωθούν οι αναγκαίες συμμαχίες. Για να μπει αποφασιστικά φρένο. Αν δεν γίνει αυτό, σε λίγο καιρό θα ξαναρχίσει η κλιμάκωση των παρακολουθήσεων. Μόνον η απειλή της αποκάλυψης δρα ανασταλτικά. Θα αυξήσουν βεβαίως τα μέτρα ασφάλειας, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα περιορίσουν και το εύρος της δράσης τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL