Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Υπό την ομηρεία των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό την ομηρεία των εκλογών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σαφώς κινείται η χώρα στους ρυθμούς των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Η «λογική» αυτή καθορίζει σε απόλυτο βαθμό την τακτική της κυβερνήσεως, αλλά και των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως. Η χώρα έχει εισέλθει, ως εκ τούτου, σε μία περίοδο ρευστότητος, εάν όχι ασταθείας. Οι εκτιμήσεις ότι η δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργανώσεως» θα οδηγούσε σε επαναπατρισμό των παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία διαψεύδονται καθημερινώς. Οι ηγεσίες των άλλων πολιτικών κομμάτων δεν αντελήφθησαν ότι το κόμμα του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου αποτελεί πρωτόγονη και εξόχως απωθητική έκφραση πολιτικού ανορθολογισμού - με άλλα λόγια εκφράζει την πλήρη και άνευ όρων απόρριψη της υπερεθνικής «λογικής», που υποτίθεται ότι θα πρέπει να διέπει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν πρόκειται ασφαλώς για νεωτερισμό, ο ανορθολογισμός στην πολιτική είχε κυριαρχήσει στη δεκαετία του '30 στην Ευρώπη και είχε ως στόχο τις «ανθρωπιστικές αρχές» του Διαφωτισμού, επί του οποίου βασίσθηκε αποκλειστικώς και το λεγόμενο «σύνταγμα» της Ενώσεως. Με δεδομένο, συνεπώς, τον διαφαινόμενο μη επαναπατρισμό των ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή στη Ν.Δ. και τη θλιβερή απομείωση της εκλογικής βάσεως του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εγείρει προς πάσα κατεύθυνση το φάσμα της ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Παράδοξο ότι οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να πανικοβάλλονται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενας από τους λόγους ίσως είναι ότι η κυβέρνηση κωφεύει ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν αντιδρά στις διάφορες καταγγελίες -ασχέτως της βασιμότητός τους- εναντίον μιας ολιγομελούς ομάδος που συγκροτεί την ανώτατη οικονομική τάξη της χώρας, προς την οποία επιδεικνύεται ανοχή, κατά την άποψη Ευρωπαίων ηγετών και διεθνών ΜΜΕ κύρους. Ενδεχομένως ο ρόλος που αναμένουν να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της ολικής σαρώσεως. Υπό το άγχος μιας ήττας στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής για «πολιτική διαπραγμάτευση». Τον ώθησε προς την κατεύθυνση αυτή και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που επιχείρησε κάτι ανάλογο όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και απέτυχε οικτρά.

Θέμα επαναδιαπραγματεύσεως του χρέους πριν από τον Μάιο δεν τίθεται, διότι όλες οι χώρες της Ενώσεως αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα με την Ελλάδα ευρωεκλογές. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις των δανειστών μας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακυλίσεως των ομολόγων, που πρέπει να αποπληρωθούν το 2014. Η πιθανότητα να εξευρεθεί «συμβιβαστική λύση» θα κριθεί το επόμενο διήμερο. Η όλη διαχείριση του θέματος από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων υπονομεύει -καλώς ή κακώς- την πίστη στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες». Οι ευρωεκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε έμμεσο δημοψήφισμα, που θα αναδείξει το θέμα του ευρωσκεπτικισμού ως το κυρίαρχο στην ελληνική κοινωνία.

Άρθρο του Κώστα Ιορδανίδη, 24/10/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL