Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Άγγελοι στην Κόλαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγγελοι στην Κόλαση

Αγαπητή Ευγενία,

Μετά το νεοναζιστικό σίριαλ, ένα άλλο εγκαταστάθηκε τις τελευταίες μέρες στα μίντια. Κωδικός: πεντάχρονη Μαρία ή ξανθό αγγελούδι. Ερώτηση αφελούς: πράγματι η τύχη του κοριτσιού άγγιξε χορδές ευαισθητοποίησης αυτής της κοινωνίας, που αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται; Το επισημαίνω, γιατί προσπάθειες χρόνων από διεθνείς οργανισμούς και κοινωνία των πολιτών για να έρθει στην πρώτη γραμμή το θέμα της εξαφάνισης, εμπορίας, κακοποίησης των παιδιών συναντούν τοίχο. Άραγε η μικρή Μαρία να αποτελέσει το κλειδί για να ανοιχθεί μπροστά μας το πανόραμα των τραγικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παιδιού;

Και, παρεμπιπτόντως, λες η περίπτωση της μικρής να γίνει η αφορμή για να έρθει στο τραπέζι το μέγα θέμα της περιθωριοποίησης των Τσιγγάνων, της διαβίωσής τους, των πρακτικών επιβίωσης, των λόγων «αντικοινωνικότητάς» τους; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση και να στοιχειοθετηθούν οι ποινικές ευθύνες. Η εγκληματικότητα είναι εγκληματικότητα. Όμως να προσέξουμε την εξίσωση πας Ρομά ίσον παραβατικός, γιατί δουλεύουμε για το νεοναζιστικό μόρφωμα. Γιατί καλύπτουμε το πολυπλόκαμο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα της διακίνησης των παιδιών για λόγους εκμετάλλευσης.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τις απαγωγές, εξαφανίσεις, εμπορία των παιδιών; Πωλούνται για υιοθεσία, για σκοπούς πορνογραφίας, πορνείας, επαιτείας, διακίνησης ναρκωτικών, αφαίρεσης και εμπορίας οργάνων, για δουλειά σε φάρμες και φυτείες, σε βιομηχανίες, για στρατολόγησή τους στους ανήθικους πολέμους, για υποβαθμισμένη οικιακή εργασία (τα κορίτσια).

Σημειώνεται μια μεγάλη αντίφαση εδώ, ανάμεσα στην καλή νομοθεσία, διεθνή και εθνική, και την άνθηση της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας. Τις τελευταίες δεκαετίες είδαμε σπουδαίες συμβάσεις να τίθενται σε ισχύ, όπως η Σύμβαση της ΔΟΕ για την εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, και βεβαίως η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Είδαμε να αυστηροποιούνται οι ποινές για τους δουλεμπόρους και να λαμβάνεται πρόνοια για την περίθαλψη των θυμάτων. Παρ' όλα αυτά, αυτή η προσοδοφόρα εστία του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχει αναχαιτισθεί. Ελάχιστοι συλλαμβάνονται και τιμωρούνται κατά τον νόμο.

Η ευκολία των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, η εκμετάλλευση από τους δουλεμπόρους των μεταναστευτικών ρευμάτων, ο χρηματισμός ενός μέρους των υπαλλήλων των υπηρεσιών του κράτους, η ιντερνετική επικοινωνία, η συνεργασία ανάμεσα στους εγκληματίες διεθνώς, όλα αυτά κάνουν ισχυρά τα κυκλώματα. Και έπειτα στην εξεύρεση ερεισμάτων έχουν ένα πολύ πειστικό... επιχείρημα: το χρήμα. Άλλωστε η εμπορία των παιδιών εντάσσεται στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων, αυτής της απεχθέστατης μορφής του σύγχρονου δουλεμπορίου, όπου και οι γυναίκες είναι εξίσου θύματα και -λιγότερο- οι άνδρες.

Οπωσδήποτε η αυστηροποίηση των ποινών είναι μέτρο αποθάρρυνσης, υπό τον όρο ότι συλλαμβάνονται οι δράστες, μετά από καλό διεθνή συντονισμό και πολυεπίπεδη συνεργασία. Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι η πρόληψη. Και εδώ χωράει πολλή συζήτηση. Διότι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων προϋποθέτει την εξάλειψη της φτώχειας και την καθολική εκπαίδευση (και στην κοινότητα των Ρομά έχουμε υπερεπάρκεια και των δύο αυτών). Προϋποθέτει την ήττα πολιτικών που συνθλίβουν τα δικαιώματα, τρέφουν την αδικία, ευτελίζουν τον άνθρωπο. Όσο το ανθρώπινο ον, το ανθρώπινο σώμα λογίζεται ως εμπόρευμα, όσο αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς και πώλησης, όσο ο άνομος πλουτισμός θεωρείται απόδειξη κοινωνικής επιτυχίας, οριστική λύση δεν μπορεί να βρεθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες συστηματικές, συνεχείς. Απλά να έχουμε υπόψη το βάθος του ορίζοντα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL