Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Στα παιδιά μέγιστη προσοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Στα παιδιά μέγιστη προσοχή

Του Κώστα Κάρη

Πολλές ανατροπές και σημαντικές των αντιλήψεων που επικρατούν προκαλούν πια και θα προκαλέσουν οι έρευνες για τη μικρή Μαρία. Ανατροπή του τρόπου που σκεφτόμαστε τους Ρομά.

Η ξανθότης στους τσιγγάνους της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι κληρονομημένη. Όσο κι αν μας φαίνεται χαρακτηριστικό των βορείων -χαρακτηριστικό θαυμασμού από αρκετούς ανθρώπους- τελικά βρίσκεται, κληρονομείται και σε Νοτιοευρωπαίους και σε Ρομά (Βορείου και Νοτίου Ευρώπης). Στην Ιρλανδία και στη Βουλγαρία που οι πιθανοί βιολογικοί γονείς της Μαρίας, Ρομά, έχουν κι άλλα ξανθά παιδιά. Άρα χρειάζεται προσοχή στα βιαστικά συμπεράσματα, που μας δείχνουν άλλο από αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

Η ταχύτητα της εισαγγελικής παρέμβασης στα Φάρσαλα να πάρει το παιδί από περιβάλλον που ζούσε -είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουν ακόμη οι αρχές για πόσο καιρό- προφανώς δεν σχετίζεται με κακομεταχείριση. Δεν υπάρχει καμία τέτοια καταγγελία. Ούτε βάσιμες πληροφορίες γι' αυτά που έλεγαν στα κανάλια, ότι επρόκειτο να πουληθεί η μικρή Μαρία σε άλλη οικογένεια. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση έγινε γιατί ξανθά παιδιά δεν μπορούν να γεννηθούν σε οικογένειες τσιγγάνων - όπως ακούστηκε. Άρα, η παρέμβαση έγινε για προλάβουν την εξαφάνιση; Για να δώσουν στο παιδί ένα καλύτερο περιβάλλον ζωής; Πού; Μόνον για να ακυρωθεί η αγοραπωλησία του παιδιού; Χρειάζεται αποσαφήνιση, γιατί, αν τα καλοσκεφτούμε, τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Βεβαίως και δεν πρέπει να υπάρχει χαλαρότητα απέναντι στις αγοραπωλησίες παιδιών και στα κυκλώματα εμπορίας. Όπως και απέναντι στην κακομεταχείριση. Οι αρχές πρέπει να δρουν - με επιστημονικά κριτήρια και όχι με σχήματα σκέψης που δεν επιβεβαιώνονται πάντα. Κυρίως το πρώτο, το απολύτως πρώτο, μέλημα είναι πάντα η προστασία, η ασφάλεια, η σωστή διαβίωση των παιδιών. Δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο, για παράνομες αγοραπωλησίες αντικειμένων. Είναι ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται ανοχή. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη, η μέγιστη προσοχή για τα παιδιά αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL