Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Φρένο στα επικοινωνιακά DNA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρένο στα επικοινωνιακά DNA

Του Κώστα Κάρη

Αναμφίβολα η περίπτωση της μικρής Μαρίας στα Φάρσαλα αποκάλυψε τρύπες στην προστασία των ανηλίκων. Μία από αυτές είναι στη διαδικασία δήλωσης της γέννησης και εγγραφής των παιδιών στα δημοτολόγια. Στην περίπτωση παιδιών που δεν γεννιούνται σε μαιευτήρια και η γέννησή τους δηλώνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Σίγουρα κάτι παράνομο γίνεται λόγω του μεγάλου αριθμού δηλώσεων.

Όμως η βιασύνη του υπουργείου Εσωτερικών να εξαγγείλει νέα μέτρα είναι επικοινωνιακή προχειρότητα. Ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί τέστ DNA στα παιδιά που γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου και στους γονείς τους για να βεβαιωθεί αν είναι πραγματικοί γονείς. Και μάλιστα η εγγραφή τους θα γίνεται ύστερα από δικαστική απόφαση!

Ρώτησαν όσους ξέρουν, κατάλαβαν τί είπαν ή το είπαν για βγουν στον αφρό;

Πρώτα, το θέμα που τέθηκε δεν αφορά το ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας. Το θέμα που τέθηκε αφορά αν η μητέρα που το δηλώνει είναι η βιολογική μητέρα του.

Δεύτερον, ποιος θα πληρώνει αυτές τις εξετάσεις DNA; Το Δημόσιο; Σκέφτηκαν ότι βάζοντας εμπόδια στους νόμιμους -για να πιάσουν τους εγκληματίες- θα δημιουργήσουν μια "γκρίζα" κατηγορία παιδιών, εκείνων που γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου, αλλά οι γονείς δεν μπαίνουν στη διαδικασία δήλωσης; Αυτό θέλουμε;

Τρίτον, σκέφθηκαν ότι ίσως το πραγματικό δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των παιδιών είναι να δηλώνονται, να γράφονται στα δημοτολόγια; Και να ακολουθεί η έρευνα -που σήμερα δεν γίνεται- για τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις, όπως οι γεννήσεις που δηλώνονται ύστερα από πολλά χρόνια.

Τέταρτον, υποψιάστηκαν ότι η επιβολή εξέτασης DNA -και επομένως η τήρηση σχετικών αρχείων- για μια ολόκληρη κατηγορία πολιτών και παιδιών έχει νομικά προβλήματα; Μήπως η διαδικασία θα έπρεπε να είναι ακριβώς η ανάποδη; Με δικαστική εντολή να γίνεται εξέταση μητρότητας, όταν έχουν υποψίες οι αρχές;

Ας μπει φρένο. Ας μελετηθεί με προσοχή το θέμα, ειδικά με τη συμμετοχή των ανθρώπων που φροντίζουν παιδιά, που ξέρουν τα προβλήματα. Μακριά από την επικοινωνιακή φρενίτιδα των ημερών, για την οποία το εναρκτήριο λάκτισμα το έδωσε το κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL