Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Σε βάθος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / Σε βάθος

του Κώστα Κάρη

Οι κρατικές έρευνες στα οικονομικά της Χ.Α. και για τα όπλα που συγκεντρώνονταν είναι σημαντικές. Γιατί πρέπει να δοθεί καθαρή απάντηση στα ερωτήματα που δημιουργούν οι πρόσφατες μαρτυρίες, αλλά και η εικόνα της δράσης της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια.

Το κρίσιμο είναι να γίνουν οι έρευνες με την αναγκαία δικαστική εποπτεία, τη χρονική άνεση και τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων. Είναι απαίτηση δικαίου και υποχρέωση της δημοκρατίας. Η επιμονή του Αντ. Σαμαρά να προβάλλει τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες δεν επιτρέπεται να μας μπερδεύει. Κατά πρώτον, γιατί είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύει τη δημοκρατία από τους εγκληματίες νεοναζιστές -όταν δεν το κάνει, όπως δεν το έκανε έως τον Σεπτέμβριο, είναι υπόλογη. Κατά δεύτερο, γιατί μια κυβέρνηση που άργησε να αντιληφθεί, να αποδεχθεί τον κίνδυνο, που τόσοι είχαν εγκαίρως επισημάνει, έχει ανάγκη να υπερτονίζει τη στροφή για να την κατοχυρώσει και, το πιο σημαντικό, να την επιβάλλει στις κρατικές υπηρεσίες.

Σε βάθος η έρευνα για τη χρηματοδότηση -και ειδικά από ορισμένους εφοπλιστές. Σε βάθος η έρευνα για τα όπλα. Ας μην υποτιμούμε ότι η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης είναι και θρασύδειλη, και εκ συστήματος υποκρίνεται. Θα προσπαθήσει να κρυφτεί. Δεν πρέπει να βρουν κανέναν σύμμαχο, κανείς να μην παραπλανάται από τα ψέματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε να μη βουλιάξει η έρευνα, να μην μπλοκαριστεί από κέντρα και πολιτικούς σχεδιασμούς συμψηφισμών.

Σε βάθος σημαίνει όχι προτεραιότητα στους επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς, αλλά ισχυρή, τεκμηριωμένη απόδειξη των εγκληματικών πράξεων και σχεδίων. Το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να ανήκει σε πολιτικές δυνάμεις και πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL