Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Άγαρμπο άδειασμα στην Κεραμέως για τη μάσκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγαρμπο άδειασμα στην Κεραμέως για τη μάσκα

Εικόνα ασυνεννοησίας και πανικού παρουσίασε χθες η κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα των μασκών στα σχολεία.

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπεραμυνόταν στο Open της προηγούμενης δήλωσής της, ότι η μάσκα είναι “προσωπικό αντικείμενο” (και ως εκ τούτου υποχρέωση μαθητών και εκπαιδευτικών να την προμηθευτούν), ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε παροχή δωρεάν μασκών στους μαθητές από τους δήμους, ύστερα από “εντολή” του πρωθυπουργού, αδειάζοντας ουσιαστικά τη συνάδελφό του...

Φτιάξτε υφασμάτινη...

“Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα και την καθεμία από μας” δήλωνε χθες η Ν. Κεραμέως προσθέτοντας ότι «επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς να προμηθεύσει επακριβώς, όπως έχει και τα λοιπά προσωπικά του αντικείμενα, να έχει και μία υφασμάτινη μάσκα η οποία πλένεται». Όταν ρωτήθηκε αν η ενδεδειγμένη μάσκα είναι η υφασμάτινη με δεδομένο το μεγάλο κόστος των χειρουργικών μασκών, πέταξε την μπάλα στους ειδικούς.

Άκουσε στον ΣΚΑΪ τον υπουργό Εσωτερικών

Προφανώς η Ν. Κεραμέως δεν είχε ενημερωθεί για την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης μετά τη γενική κατακραυγή και τα σχετικά δημοσιεύματα της “ΑΥΓΗΣ”. Έτσι άκουγε κι αυτή λίγο αργότερα στον ΣΚΑΪ τον Τ. Θεοδωρικάκο να ανακοινώνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο για να καλυφθούν μέσω της Αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία και εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει "ό,τι περνά από το χέρι του”.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσημα ότι "με ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου με μάσκες".

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και τη χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ' όλους τους μαθητές» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες ή μέρες. Τόνισε ακόμη ότι θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων της χώρας. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το υπουργείο θεωρεί "δεδομένους τους χώρους"

Την ίδια στιγμή, και ενώ η κυβέρνηση σύρεται σε αλλαγή πολιτικής για τις μάσκες, τα ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα, αλλά και το πρωτόκολλο για την περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε σχολείο.

Τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ανακοινώσεις για μικρότερα τμήματα, αφού η κυβέρνηση έχει δείξει ότι αποκλείει ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αυτό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι αποφεύγει κάθε συζήτηση για προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθούν νέα τμήματα.

Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψάχνει νέους χώρους στέγασης σημειώνοντας ότι οι “χώροι είναι δεδομένοι”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η μείωση του αριθμού των παιδιών ανά αίθουσα είναι από τα βασικότερα μέτρα που θα διασφάλιζαν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε σχολείο δεδομένου ότι, όπως έχει ειπωθεί, στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο, αλλά μόνο το εκάστοτε τμήμα και να ακολουθείται η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ωστόσο, με δεδομένη τη χρήση κοινών χώρων απ’ όλα τα παιδιά, παρά τα διαφορετικά διαλείμματα, μένει να φανεί πώς αυτό θα λειτουργούσε δημιουργώντας συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.

ΕΠΡΑΞΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Ο Δήμος Χαλανδρίου έδειξε τον δρόμο

Ο Σίμος Ρούσσος ανακοίνωσε από προχθές την παροχή δωρεάν μασκών στα σχολεία επισημαίνοντας ότι δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της Πολιτείας για εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών

Με δεδομένη την άρνηση Κεραμέως και προτού ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώσει το κονδύλι για την κάλυψη των μασκών των μαθητών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε την προμήθεια επαρκούς ποσότητας μασκών για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων του δήμου.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με προχθεσινή “έκτακτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής αποφασίστηκε η προμήθεια επαρκούς ποσότητας μασκών για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων του δήμου”. Σημείωσε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή, σε συνέχεια της παράδοσης μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την περίοδο του Μαΐου, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει “το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων”.

Ο Σ. Ρούσσος τόνισε, τέλος, ότι “η διανομή μασκών από τον δήμο δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της πολιτείας για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών και μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ωστόσο μαζί με τα επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα, τις απολυμάνσεις κ.λπ. μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μαθητών χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL